Ajax wint vechtduel van Heerenveen, Akpom wederom supersub in Amsterdam

05-11-2023 18:43
2

Ajax heeft zondag ook het tweede duel onder John van 't Schip winnend afgesloten. De Amsterdammers hadden het moeilijk tegen sc Heerenveen, maar trokken na een fysieke wedstrijd aan het langste eind: 4-1.

Interim-trainer Van 't Schip besloot geen wijzigingen door te voeren ten opzichte van het duel met FC Volendam. Het hield in dat ook Ar'jany Martha, die het goed op de linksbackpositie deed tegen de Volendammers, wederom in de basis mocht beginnen. De overwinning van Ajax op donderdag leek zijn vruchten in de openingsfase nog niet af te werpen: de ploeg speelde voorzichtig en met weinig overtuiging en dat leidde tot de nodige kansen van Heerenveen.

Na een klein half uur werd het alsnog Ajax dat op voorsprong kwam. Steven Bergwijn tikte binnen en zorgde wederom voor de voorsprong van de Amsterdammers. Op slag van rust verdubbelde Ajax de voorsprong na een fraaie aanval, met als eindstation een krachtige kopbal van Brian Brobbey. Ajax leek los, maar kreeg nog voor het rustsignaal de tegentreffer te verwerken: Luuk Brouwers kopte knap tegendraads in.

In de tweede helft was het weer Heerenveen dat sterker begon, maar Ajax overleefde die fase. Brobbey leek na ruim een uur voor de 3-1 te zorgen, maar de spits werd teruggefloten wegens een duwfout, een besluit dat door het merendeel van de Ajax-aanhang niet werd begrepen. Heerenveen kreeg vervolgens twee levensgrote kansen, maar de bal wilde er niet in.

In de slotfase trok Ajax aan het langste eind. Chuba Akpom kwam binnen de lijnen en kopte tien minuten voor tijd de 3-1 binnen, waarmee de comeback van Heerenveen definitief voorbij was. In de blessuretijd wist de Engelsman zelfs zijn tweede treffer te maken. Door de overwinning springt Ajax naar de elfde positie en mag het de borst natmaken: donderdag is Brighton de tegenstander in de Europa League.