Nieuws

Scheidsrechterbond geeft tape vrij van afgekeurde Díaz-goal: 'Dit gaat verkeerd'

Scheidsrechterbond geeft tape vrij van afgekeurde Díaz-goal: 'Dit gaat verkeerd'

04-10-2023 14:21 Laatste update: 14:25

De Engelse scheidsrechtersbond (PGMOL) heeft de audiotape vrijgegeven van het omstreden VAR-moment bij Tottenham Hotspur tegen Liverpool. Aanvaller Luis Díaz lijkt te scoren, maar het doelpunt werd onterecht buitenspel gegeven.

Engeland leek te klein toen afgelopen weekend het doelpunt van Díaz werd afgekeurd. Op de beelden was overduidelijk te zien dat de aanvaller van Liverpool niet buitenspel stond, maar toch vond het doelpunt geen doorgang. "Check complete, check complete, that’s fine", vertelt VAR Darren England, waarop scheidsrechter Simon Hooper besluit door te spelen. Door deze woorden is echter een spraakverwarring ontstaan aangezien de scheidsrechter er van uit ging dat de woorden bevestigden dat het gegeven buitenspel terecht was.

Na het hervatten van het spel geeft Hooper nog complimenten voor het snelle handelen, maar al snel blijkt dat men fout zit. "Wacht, wacht, wacht, de beslissing op het veld was buitenspel", vraagt de assistent-VAR zich af. "Dit gaat verkeerd", zegt Dan Cook, de assistent-VAR van dienst. "Wat?", vraagt hoofd-VAR England zich daarna hardop af, waarna men door heeft dat de beslissing fout is. "Oh, f*ck", is te horen.

Vierde man Michael Oliver vraagt daarna om het spel alsnog stil te leggen en het doelpunt toe te kennen, maar de regels schrijven echter voor dat dat niet meer kan. Als het spel eenmaal is hervat, kan de VAR niet meer ingrijpen, zo vertelt de VAR in het oor van de scheidsrechter.