Nieuws

Wie is Maurits Hendriks, de Chief Sports Officer van Ajax die gaat vertrekken?

Wie is Maurits Hendriks, de Chief Sports Officer van Ajax die gaat vertrekken?

10 januari - 14:55 Laatste update: 15:06

De wegen van Maurits Hendriks en Ajax gaan spoedig  schijden. Uit bevestiging van Ajax zelf zal de 63-jarige Chief Sports Officer (CSO) van de Amsterdammers het veld per 1 maart gaan ruimen. Hendriks is na al eerder ontslagen Sven Mislintat het tweede bestuurslid die verantwoordelijk wordt gehouden voor de chaos binnen de club. Maar wie is dit directielid van de Amsterdamse club? VoetbalNieuws zocht het voor je uit!

Hendriks werd op 1 januari 1961 geboren in Amsterdam. Hij was in zijn actieve carrière hockeykeeper en kwam onder meer uit voor MHC Almelo. Al op jonge leeftijd ontwikkelde Hendriks zich tot hockeycoach. Als bondscoach leidde hij het Nederlands hockeyteam naar Olympisch goud in 2000. Ook was hij succesvol als bondscoach van Spanje met winst van de Europese titel in 2005. Maar zijn invloed beperkte zich niet tot het hockeyveld. Als technisch directeur van NOC*NSF speelde hij een cruciale rol in de ontwikkeling van de Nederlandse topsport, met als hoogtepunt zijn functie als Chef de Mission tijdens meerdere Olympische Spelen.

In die hoedanigheid was hij Chef de Mission voor de Nederlandse sportploegen bij diverse Olympische Spelen. Ook begeleidde hij de Nederlandse topsport naar een hoger niveau.

De overstap naar Ajax

In september 2022 maakte Hendriks een verrassende carrièreswitch door zich bij Ajax aan te sluiten als Chief Sports Officer. Een nieuwe functie binnen de club, met als doel Ajax op lange termijn te bestendigen als topsportorganisatie. De portefeuille van Hendriks bevat onderandere: Sportpark de Toekomst, project De Nieuwe Toekomst, de jeugdopleiding, het vrouwenvoetbal en de aan alle voetbalselecties ondersteunende specialistische afdelingen. Maar de rol van Hendriks stond fel ter discussie. De oud-hockeycoach zou een grote rol hebben gespeeld in de komst van oud-directeur Mislintat en een voorvechter voor een door data gestuurd technisch beleid. Iets wat uiteindelijk voor veel chaos binnen Ajax zorgde.

Alex Kroes, de nieuwe algemeen directeur van Ajax die pas in maart begint, liet al blijken graag van Hendriks af te willen. 'In kleine kring heeft Kroes al laten doorschemeren dat hij na zijn aantreden de functie van Hendriks van chief sports officer zal schrappen en weer kiest voor een hoofd jeugdopleiding', schreef De Telegraaf destijds.

Felle kritiek op Hendriks

Na het onthullende boek 'Ajax in Crisis' van Menno de Galan werd het nog onrustiger binnen Ajax. Er was grote onvrede en verbijstering over Hendriks, die volgens bronnen een aandeel had in het boek. Volgens werknemers zou Hendriks karaktermoord plegen op Edwin van der Sar en hem een mes in de rug steken. Er heerste dan ook grote verbazing dat hij nog altijd op zijn post bleef zitten in Amsterdam.

'Werk jij hier ook nog?'

Ook clublegende Sjaak Swart gooide olie op het vuur richting Hendriks. Journalist Henk Spaan vertelde in Het Parool dat Swart: 'Hé, werk jij hier ook nog?', tegen hem op de Toekomst zei. Spaan ging zelf ook nog verder. "Dan lig je niet heel lekker in de groep natuurlijk. Hendriks kan ook niet goed tegen zijn verlies, maar toch dwingt zijn zwarte kant hem voortdurend beslissingen te nemen die winnen enorm moeilijk maken. Het is een vorm van zelfdestructie die je vaker ziet." 

Hendriks weg bij Ajax

Op 10 januari bracht De Telegraaf groot nieuws rond de toekomst van Hendriks bij Ajax naar buiten. Het medium wist te melden dat Hendriks het veld moet ruimen in de Johan Cruijff ArenA. Kort daarna volgde de bevestiging vanuit Ajax dat het afscheid gaat nemen van de CSO. Hendriks had nog een contract tot 15 november 2024.