Exclusive

Jans onderweg naar Utrecht, zo verliep de carrière van de ervaren succestrainer

Jans onderweg naar Utrecht, zo verliep de carrière van de ervaren succestrainer

05-09-2023 11:15 Laatste update: 06-09-2023 12:46

Ron Jans wordt op korte termijn aangesteld als de nieuwe trainer van FC Utrecht. De ervaren oefenmeester heeft al aardig wat clubs versleten en Voetbalnieuws zet het trainersprofiel van de oefenmeester op een rijtje.

Ron Jans is met zijn 64 jaar niet de jongste meer, maar ervaring heeft hij genoeg. Na een spelerscarrière bij PEC Zwolle, FC Groningen en zelfs Mazda SC in Japan begon de geboren Zwollenaar aan zijn trainerscarrière. Eerst amateurploegen als HSC, SJS en ACV Assen, maar na een periode als assistent bij Emmen werd Jans in 2002 aangesteld als trainer van FC Groningen.

Opbloei bij Groningen

Op 21 oktober 2001 werd Jans aangesteld door Groningen. Dwight Lodeweges had net de handdoek in de ring geworpen en was opgestapt bij de hekkensluiter van de Eredivisie. Een gouden greep bleek de aanstelling van Jans. Degradatie werd meermaals afgewend en in 2005 ging de knop om. In het seizoen 2005/06 werd er een vijfde plaats behaald in de Eredivisie, de beste klassering sinds 1992. Kwalificatie voor de UEFA Cup werd gerealiseerd, maar in de voorronde was Partizan Belgarado te sterk. Toch was het de opmaat naar wat ging komen. Jans zorgde er voor dat Groningen een stabiele subtopper werd en werd geroemd om zijn sociale kwaliteiten.

Tijdens zijn periode bij Groningen werkte Jans samen met meerdere grote spelers, waaronder Luis Suarez. De Uruguayaan veroverde de wereld, maar sprak in 2014 nog vol lof over zijn voormalige trainer. "Hij is een geweldige trainer en een geweldig mens", vertelde de aanvaller tegenover De Telegraaf. Na 300 wedstrijd voor Groningen zat het er op voor Jans. De trainer koos er voor om in 2010 aan de slag te gaan bij Heerenveen.

Succes en buitenlands avontuur

Het huwelijk tussen Jans en Heerenveen werd echter geen succes. De trainer lag in de clinch met Bas Dost, zag meermaals wisselingen in zijn technische staf en eindigde in zijn eerste seizoen op de twaalfde plaats. Achteraf gaf Jans aan dat hij niet op zijn plek zat bij de club. "Het tweede half jaar bij Heerenveen, dat was mijn moeilijkste en meest vervelende tijd. Daar was ik echt ongelukkig", vertelde hij later tegenover Voetbal International.

Na twee seizoenen Heerenveen gingen beide in goed overleg uit elkaar en tekende Jans bij Standard Luik. Twaalf wedstrijden was het eindresultaat en Jans mocht al weer vroeg zijn biezen pakken. De resultaten bleven uit waardoor de trainer er voor koos om te vertrekken.

PEC Zwolle bood een nieuwe kans aan Jans om zich te bewijzen in de Eredivisie. Jans had inmiddels jarenlange ervaring en als geboren Zwollenaar was het een makkelijke keuze om voor de club te tekenen. Een droom werd de samenwerking. Zwolle eindigde in de Eredivisie nooit hoger dan de achtste plaats, maar onder Jans werd PEC in 2015 zesde en werd er zilverwerk gepakt. Ten koste van Ajax werd de KNVB Beker gewonnen door met 5-1 te winnen in De Kuip. "Het mooiste moment uit mijn sportieve carrière", sprak Jans later. Enkele maanden later werd ook de Johan Cruijff Schaal gewonnen door Ajax met 1-0 te verslaan.

Amerikaanse nachtmerrie

In 2019 tekende Jans een contract bij FC Cincinnati. Een droom die uit kwam voor de oefenmeester om in de Major league Soccer aan de slag te gaan. Tien wedstrijden was het eindresultaat voor Jans waarna hij moest vertrekken uit Amerika. De Nederlandse trainer was persona non grata geworden nadat hij meezong op een rapnummer en taalgebruik hanteerde dat niet werd gewaardeerd. Ook een bezoek aan een slavernijmuseum als teamuitje viel niet in goede aarde.

Zijn laatste avontuur was de afgelopen drie seizoenen bij FC Twente. De Tukkers stelden Jans aan en dat was wederom een gouden greep. Twente keerde terug uit een crisistijd waarin de club bijna failliet was gegaan en met Jans werd de weg naar boven ingezet. Twente plaatste zich voor Europees voetbal en de club haakte aan bij de subtop van Nederland. Na drie seizoenen bij Twente leek de carrière van Jans rond. "Ik wil een goede opa, vader en vriend zijn", sprak hij toen hij zijn vertrek aankondigde. Ook wilde hij meer gaan lezen, maar dat lijkt er niet van te gaan komen.

Toekomst in Utrecht

Na enkele weken in het nieuwe seizoen besloot Utrecht om Michael Silberbauer te ontslaan. De club voerde al direct gesprekken met Jans en een nieuw hoofdstuk in de carrière van Jans lijkt een kwestie van tijd. De Domstedelingen verkeren momenteel in een penibele situatie en op Jans rust nu de taak om de gloriedagen van Utrecht nieuw leven in te blazen.