Exclusive

Tijdlijn: hoe Ziyech na teleurstellende seizoenen neer gaat strijken in Turkije

Tijdlijn: hoe Ziyech na teleurstellende seizoenen neer gaat strijken in Turkije

20-08-2023 13:50 Laatste update: 12:54

Hakim Ziyech en Chelsea hebben een huurdeal met optie tot koop bereikt met Galatasaray. De Marokkaan is daarmee eindelijk verlost van Chelsea en Voetbalnieuws geeft een tijdlijn.

De carrière van Ziyech leek een stijgende lijn. Met enige rust kreeg de aanvallende middenvelder het voor elkaar om via SC Heerenveen en FC Twente bij Ajax terecht te komen. De Amsterdammers betaalden maar liefst elf miljoen euro voor Ziyech die het enige tijd lastig had in Amsterdam. Nadat hij zijn draai had gevonden groeide de baltovenaar uit tot een steunpilaar in het succesvol Europees verlopen seizoen van Ajax. Chelsea was bereid om maar liefst veertig miljoen euro over te maken en een avontuur in de Premier League lag in het verschiet.

Tegenslagen bij Chelsea

Al in zijn eerste seizoen had Ziyech het lastig. Een heupblessure en een knieblessure hielpen niet mee, maar zelfs als Ziyech van de partij was, waren speelminuten niet gegarandeerd. Meestal moest de Marokkaan het doen met een korte invalbeurt, maar voor zijn eerste seizoen in Engeland ging het niet slecht. Het spelsysteem van Thomas Tuchel was niet op het lijf geschreven voor Ziyech die zijn plek in de basis niet kon veroveren door de concurrentiestrijd met Kai Havertz en Mason Mount. Ook Christian Pulisic stond regelmatig boven Ziyech in de pikorde. Wel mocht Ziyech in zijn eerste seizoen een prijs bijschrijven. Niet zo maar één, hij won de Champions League ten koste van Manchester City.

In zijn tweede seizoen voor The Blues kon Ziyech eveneens geen potten breken. Tuchel week niet af van zijn spelwijze waardoor Ziyech wederom vaak op de bank zat. In de Super Cup-finale tegen Villarreal was Ziyech nog belangrijk door het enige doelpunt van zijn ploeg op het scorebord  te zetten, maar uitblinken deed hij zelden. Ondanks dat Ziyech vaker de negentig minuten vol maakte, werd de aanvallende middenvelder al meermaals in verband gebracht met een transfer. Een terugkeer naar Ajax leek een optie en door het vertrek van Antony leek de overstap dichterbij te komen. Ziyech sprak meermaals met toenmalig technisch manager Klaas-Jan huntelaar, maar een transfer kwam er nooit.

Afgeketste transfers naar Parijs en de zandbak

Een transfer in de zomer kwam er niet en afgelopen seizoen bracht niet veel goeds voor Ziyech. Driemaal maakte de creatieveling de negentig minuten vol en slechts negen maal stond hij in de basis. Todd Boehly had net de club overgenomen en de investeerder besloot al snel met bakken geld te smijten. In de zomer werd destijds al 282 miljoen euro uitgegeven aan onder andere concurrenten Raheem Sterling en Pierre-Emerick Aubameyang. In de winter besloot Boehly nogmaals aan de geldboom te slingeren en verbazingwekkende bedragen neer te leggen voor Mykhaylo Mudryk, Noni Madueke en Joao Felix te huren.

Ziyech leek in de winter te mogen vertrekken, maar Chelsea verprutste de mogelijkheid voor Ziyech om een transfer te maken. Paris Saint-Germain wilde alle partijen uit de brand helpen. De Parijzenaren hoopten met Ziyech een extra optie te hebben in de aanval en stuurden de juiste documenten op naar de FIFA. Ziyech had de medisch keuring al doorstaan, maar zag dat Chelsea tot tweemaal toe de verkeerde papieren aanleverden. Uiteindelijk kwam alles te laat en viel een transfer naar Parijs in het water voor een woedende Ziyech. De Marokkaan had een uitzichtloze situatie in Londen en kwam in de tweede seizoenshelft maar nauwelijks in actie.

Deze zomer leek Ziyech op weg naar Al Nassr, de ploeg van Cristiano Ronaldo. De transfer liet echter enige tijd op zich wachten en na meerdere weken kwam het nieuws naar buiten dat de middenvelder niet door de medische keuring kwam. Dat nieuws werd door meerdere partijen al snel naar het land der fabeltjes verwezen, maar toch klapte de transfer. Achteraf bleek dat de Saudische club veertig procent minder wilde betalen aan salaris en dat daardoor de stekker uit de deal werd getrokken.

Turkse transfer op losse schroeven?

Afgelopen week leek Ziyech dan wel eindelijk verlost te worden van zijn uitzichtloze situatie in Londen. Engelse media meldden het nieuws dat Galatasaray er met de voormalig Ajacied vandoor gingen en dat enkel een medische keuring beide partijen nog in de weg zat. Woensdagavond kwam in Nederland echter het nieuws dat Ziyech wederom niet door de medische keuring zou zijn gekomen en dat een transfer op klappen stond. Deze beweringen worden door Italiaanse media weer tegengesproken, maar het is dus nog altijd afwachten waar de toekomst voor Ziyech ligt. Wat in ieder geval duidelijk lijkt, is dat Chelsea geen optie meer is. Ziyech heeft namelijk geen rugnummer gekregen van de club en mocht ook niet mee op trainingskamp. Zijn tijd bij de club lijkt definitief klaar aangezien Chelsea zijn boek gesloten lijkt te hebben. 

Zaterdagavond was de kogel dan toch definitief door de kerk. Galatasaray legde Ziyech vast op huurbasis, maar de Turken hebben een optie tot koop op de Marokkaan. Op de eerste beelden was te zien dat Ziyech dolblij is met zijn overstap en hij eindelijk verlost is van Chelsea.