Deze vijf Deense talenten braken vanuit de jeugdopleiding door bij Ajax

Abildgaard (16) kan doorbreken bij Ajax: deze vijf Deense talenten gingen hem voor

21 juli om 15:45
Laatste update: 21 juli om 16:07

Met Lasse Abildgaard heeft Ajax een Deense parel binnengehaald. De zestienjarige speler die zowel op het middenveld als in de aanval kan spelen, kan wanneer hij door weet te breken in de Amsterdamse hoofdmacht in de voetsporen gaan treden van een aantal landgenoten. VoetbalNieuws zet de vijf Deense spelers die vanuit de jeugdopleiding doorbraken bij Ajax voor je op een rij.

Christian Eriksen

Christian Eriksen werd in de winter van 2019 door Ajax overgenomen van Odense BK en werd als een groot talent binnengehaald. Dat bleek wel, want na één jaar in de O19 te hebben gefloreerd maakte hij in 2010 zijn debuut in de hoofmacht van de Amsterdammers. De sleep-panna bij Davy Pröpper en zijn vele wonderschone passes en goals staan nog bij iedere Eredivisie-liefhebbers in het geheugen gegrift. Eriksen werd in 2013 voor iets meer dan veertien miljoen euro verkocht aan Tottenham Hotspur.

Viktor Fischer

Ook Viktor Fischer werd op latere leeftijd bij de jeugdopleiding van Ajax gehaald. De aanvaller kwam over van FC Midtjylland en doorliep net als Eriksen slechts één jaar de jeugdelftallen van de Amsterdammers. In 2012 maakte de Deen zijn debuut in de hoofdmacht en maakte een stormachtige ontwikkeling door, maar mede door veel blessureleed werd hij niet de parel waar Ajax op hoopte. In 2016 werd Fischer voor vijf miljoen euro verkocht aan Middlesbrough en onlangs moest hij wegens wederom blessureleed noodgedwongen zijn voetbalpensioen aankondigen.

Nicolai Boilesen

Nicolai Boilesen kwam één jaar later dan Eriksen naar Ajax. De linksback werd door de Amsterdammers overgenomen uit de jeugd van Bröndby IF en maakte in 2011 zijn debuut onder Frank de Boer. Net als bij Fischer ging het in zijn beginperiode hard bij Ajax, maar ook hij kende een aantal tergende blessures waardoor ook zijn ster nooit hoog heeft gerezen in de hoofdstad. In 2016 verliet hij Ajax transfervrij voor een terugkeer naar Denemarken: Kopenhagen ging met hem aan de haal.

Kasper Dolberg

Kasper Dolberg werd in 2015 door Ajax overgenomen van IF Silkeborg, dezelfde club als waar Abildgaard nu van overkomt. De spits brak in 2016 onder Peter Bosz door in het eerste van Ajax en leverde een geweldig eerste jaar af. Dolberg had een groot aandeel in het bereiken van de finale van de Europa League en er werd hem een grote toekomst voorspeld. AS Monaco wilde zelfs vijftig miljoen euro bieden, maar voor dat bedrag liet Ajax hem niet gaan. Daar zullen de Amsterdammers tot op de dag van vandaag spijt als haren op hun hoofd van hebben. De Deen wist zijn top debuutseizoen nooit te herhalen en verkaste in 2019 uiteindelijk naar OGC Nice, voor een schappelijke twintig miljoen euro.

Michael Krohn-Dehli

De periode van Michael Krohn-Dehli is al wat jaartjes geleden, maar ook hij brak ooit vanuit de jeugd van Ajax door in het eerste. In 2002 namen de Amsterdammers hem over van Bröndby. Krohn-Dehli werd meerdere keren uitgeleend door Ajax, aan RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam. Nooit werd hij een speler waar ze in de hoofdstad op konden bouwen en dat leidde uiteindelijk tot een transfervrije overstap naar zijn oude liefde Bröndby. Later kwamen we de naam van Krohn-Dehli nog een keer tegen met het Nederlands voetbal. De aanvaller maakte de enige treffer voor Denemarken in de openingswedstrijd van Oranje op het EK 2012.