Exclusive

Wie is Zakharyan? Het talent dat op de radar van PSV, Feyenoord en Ajax staat

Wie is Zakharyan? Het talent dat op de radar van PSV, Feyenoord en Ajax staat

03-08-2023 12:53 Laatste update: 5 maart - 11:10
Author profile picture

Timo Verbruggen

Het verhaal is bekend: zowel PSV, Feyenoord als Ajax hebben Arsen Zakharyan op de radar staan volgens Fabrizio Romano en Voetbal International. Wie is dit Russische toptalent? VoetbalNieuws geeft meer informatie. 

Zakharyan werd geboren op 26 mei 2003 in het Russische Samara. De 1,83 meter lange middenvelder is een Rus van Armeense afkomst. De ouders van Zakharyan verhuidsen in de jaren negentig naar Rusland als gevolg van de oorlog in eigen land. Ze streken neer in Samara, waar hun zoon werd geboren.

Dinamo Moskou

Zakharyan begon met voetballen bij Akron Akademia Konoplev. Op 1 januari 2017 maakte de getalenteerde middenvelder op dertienjarige leeftijd de overstap naar zijn huidige club Dinamo Moskou. In de jeugd maakte de spelverdeler indruk, waarna hij op 1 juli 2020 op zeventienjarige leeftijd al in het tweede elftal van de Russische topploeg terechtkwam.

Niet veel later volgde al zijn professionele debuut. Zakharyan mocht op 1 november 2020 op zeventienjarige leeftijd zijn opwachting maken voor Dinamo Moskou in een wedstrijd tegen FC Tambov. Een aantal maanden later volgde zijn basisdebuut voor de Russische topploeg tegen FC Akhmat Grozny op 28 februari 2021. Dinamo won met 2-1 en Zakharyan maakte zijn eerste doelpunt in het professionele voetbal. Daarmee werd hij na Aleksandr Kokorin en Pyotr Nemov de jongste doelpuntenmaker in de Premjer Liga.

Daarna ging het hard met de spelverdeler. In de maand van zijn debuut, maart én mei werd Zakharyan uitgeroepen tot speler van de maand bij Dinamo. Uiteindelijk werd hij zelfs verkozen tot speler van het seizoen door de fans. Tevens werd hij genomineerd voor de beste speler onder de 21 dat seizoen door de Russian Football Union (RFS). Ook in het seizoen daarop werd Zakharyan door de fans verkozen tot speler van het seizoen en in 2021 werd hij verkozen tot beste jonge speler van de Premjer Liga. In totaal speelde Zakharyan al 84 keer voor Dinamo. Daarin scoorde hij zeventien keer en gaf hij 24 assists.

Chelsea

Rond 1 september 2022 maakte Dinamo bekend dat het een aanbieding van Chelsea had gekregen voor Zakharyan. De clubs onderhandelden, maar van een transfer kwam het 'om een aantal technische redenen' niet.

Interlandcarrière

Zakharyan vertegenwoordigde eerder de onder 17 van Rusland. Op 15 maart 2021 werd de spelverdeler geselecteerd voor de O21 van zijn land, om deel te gaan nemen aan het EK. Tien dagen later volgde zijn debuut tegen IJsland. In dat duel verdiende hij een penalty en scoorde hij de 3-0, waardoor er met 4-1 werd gewonnen. Zo werd hij met zijn zeventien jaar de jongste doelpuntenmaker ooit voor Rusland O21 en de jongste doelpuntenmaker op een EKO21.

Op 11 mei volgde ook zijn eerste oproep voor het 'grote' Rusland. Ook zat hij bij de voorselectie voor het EK 2020, dat een jaar later plaatsvond door corona. Uiteindelijk zat hij mede door een infectie niet bij de definitieve selectie. Zijn debuut liet echter niet lang op zich wachten. Op 1 september 2021 mocht Zakharyan zijn opwachting maken in een WK-kwalificatieduel tegen Kroatië. De middenvelder begon in de basis en werd in de rust gewisseld. Het duel eindigde in 0-0. Hij werd de jongste veldspeler ooit in het Russische nationale elftal met zijn 18 jaar, 3 maanden en zes dagen.

Wat voor speler is Zakharyan?

Zakharyan is een veelzijdige speler en wordt ingezet op verschillende aanvallende posities, als een flankspeler aan beide zijden, aanvallende middenvelder of centrale middenvelder. In sommige wedstrijden wisselt hij gedurende de wedstrijd van positie, afhankelijk van de tactiek. Zijn kwaliteiten, zoals zijn afwerking, passing en speelstijl, hebben ertoe geleid dat Zakharyan wordt vergeleken met de Belgische international Kevin De Bruyne.

In oktober 2020 werd hij door The Guardian gekozen als een van de 60 beste jonge talenten in het wereldvoetbal onder de spelers geboren in 2003. Feyenoord en Ajax hebben de middenvelder dus op de radar staan. Volgens De Telegraaf moet Zakharyan acht miljoen euro kosten.