Exclusive

Wie is Alex Morgan, de uitgesproken superster van de Verenigde Staten?

Wie is Alex Morgan, de uitgesproken superster van de Verenigde Staten?

09-07-2023 21:55 Laatste update: 22:01

Alex Morgan zal op het aankomende WK Vrouwen weer één van de smaakmakers worden. De Amerikaanse aanvalster behoort al jarenlang tot de absolute top en dat zal ze ook in Australië en Nieuw-Zeeland willen laten zien. Wie is deze speelster eigenlijk precies? VoetbalNieuws stelt haar aan je voor!

Alexandra (Alex) Morgan werd op 2 juli 1982 geboren in San Dimas. Tijdens haar studie aan de Universiteit van Californië speelde Morgan voor het universiteitsteam California Golden Bears. Morgan kwam daarna uit voor diverse teams in haar thuisland, voor ze in 2017 op huurbasis vertrekt naar het Franse Olympique Lyon. Een jaar na haar komst wint ze direct de Champions League, waarna ze in 2020 verkast naar Tottenham Hotspur. Al na vijf wedstrijden vertrok Morgan uit Engeland en tekende ze voor een recordbedrag van 275 duizend dollar bij Orlando Pride. in 2022 vertrekt Morgan naar San Diego Wave.

Drie WK-finales op rij

Ook met haar land is Morgan zeer succesvol. In 2010 debuteert de aanvalster voor de Verenigde Staten, dat een jaar later de WK-finale verloor van Japan. In 2012 had Morgan een groot aandeel in het winnen van de Olympische Spelen in Londen. In 2015 nam de VS wraak op Japan door in de WK-finale te winnen met 5-2. Morgan kroonde zich dus tot wereldkampioen, iets wat in 2019 ook gebeurde. Toen waren de Amerikanen met 2-0 te sterk voor Oranje. Morgan mocht als aanvoerster de wereldbeker in ontvangst nemen.

Ook populair buiten het veld

Buiten het veld is Morgan ook een absolute ster. Met miljoenen volgers op Instagram is de aanvalster zeer populair. Morgan maakt zich vaak ook hard voor de maatschappelijke problemen. Ze is zeer uitgesproken en zet zich ook volop in voor feministische zaken. Morgan is ook één van de voebalsters die zich inzet voor gelijke salarissen in het vrouwenvoetbal, ten opzichte van de mannen. 'Equal pay for equal work'.