Nieuws

Vitor Roque scoort eindelijk zijn eerste: wie is het achttienjarige wonderkind?

Vitor Roque scoort eindelijk zijn eerste: wie is het achttienjarige wonderkind?

31 januari - 20:40 Laatste update: 20:40
1

Het werd in de zomer van 2023 bekend dat Vitor Roque een contract tot 2030 ging tekenen bij FC Barcelona. De Braziliaan maakte zijn debuut in de wedstrijd tegen Las Palmas en scoorde tegen Osasuna eindelijk zijn eerste goal. De Catalanen betalen in totaal zestig miljoen euro aan Paranaense. Wie is dit achttienjarige wonderkind, die al jaren op de radar stond van de Spaanse top?

Wie is Vitor Roque?

Vitor Roque werd op 28 februari 2005 geboren in Timóteo, Brazilië, als zoon van oud-voetballer Juvenil Roque. Roque was op zesjarige leeftijd al te vinden bij de jeugdopleiding van Cruzeiro, een prestigieuze club in Brazilië. Vier jaar later maakte Roque de overstap naar de America Mineiro Academy. Op zijn veertiende keerde Roque terug naar Cruzeiro, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Cruzeiro en Mineiro werden het oneens en stapten naar de rechtbank, waarna laatstgenoemde 35 procent van de transferrechten behield. 

In 2022 ontstaat er opnieuw ophef over het Braziliaanse wonderkind. Athletico Paranaense trekt de portemonnee en betaalt 4.5 miljoen euro om de ontsnappingsclausule in het contract van Roque te activeren. Cruzeiro deed er alles aan de transfer tegen te houden, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen. Roque won het WK onder twintig met Brazilië en mocht even later zelfs zijn debuut voor De Goddelijke Kanaries maken. 

Roque is niet de grootste (1.72m) en is daardoor zeer beweeglijk. Ondanks zijn lengte is de tiener sterk aan de bal en scoort hij aan de lopende band in de Brasileirão Serie A. Ook is Roque een bijzonder goede kopper vanwege zijn timing. Barcelona nam de tiener voor zestig miljoen euro over van Paranaense. Daarvan werd de helft direct betaald en de rest van het bedrag komt in termijnen over. 

Hoe deed Vitor Roque het afgelopen seizoen?

Het seizoen in Brazilië is alweer een tijdje afgelopen. Palmeiras kroonde zich in een superspannende titelstrijd tot kampioen. Athletico Paranaense kon niet meedoen in die strijd en eindigde op de achtste plaats, veertien punten achter de kampioen waar het wonderkind Endrick speelt. Ondanks blessureproblemen had Roque toch een zeer succesvol seizoen. Hij miste tien wedstrijden vanwege een kneuzing van het voetgewricht. De aanvaller speelde uiteindelijk 45 wedstrijden in 2023, waarin hij 21 doelpunten scoorde en acht assists gaf. Hij speelde bijna alle wedstrijden in de spits, maar één keer werd hij vanaf de rechterflank ingezet.

Vitor Roque na het scoren van een doelpunt.
Vitor Roque na het scoren van een doelpunt.

Waarom maakt Vitor Roque nu pas de overstap naar FC Barcelona?

Nadat FC Barcelona de deal voor Roque had gesloten, werd bekend dat hij tot het einde van het Braziliaanse seizoen bij Athletico Paranaense zou blijven spelen. Zijn vorige club huurde hem en in januari zou hij dan naar Spanje komen. Echter, raakte de Blaugrana Gavi kwijt weges een langslepende kruisbandblessure. Hoewel dat de kwaliteiten van de club beïnvloedt, is dat wel positief voor het salarishuis. Het salaris van geblesseerde spelers mag namelijk worden afgeschreven en telt niet mee tegen het maximale salarishuis dat is toegestaan in La Liga.

Vitor Roque tijdens zijn officiële presentatie.

Dat is dan ook goed nieuws voor Roque, die daardoor eerder kon aansluiten bij Barcelona. Xavi maakte ook meteen goed gebruik van de aanvaller, want in de eerste wedstrijd van het jaar maakte hij meteen zijn debuut. Op bezoek op Gran Canaria had FC Barcelona het heel lastig met Las Palmas en een strafschop van Ilkay Gündoğan in de derde minuut van de extra tijd zorgde pas voor de overwinning. Roque zelf miste nog een opgelegde kans om te scoren. Een lange nacht zal de achttienjarige niet hebben gehad, want één dag na zijn debuut werd er weer een beroep op hem gedaan. De Blaugrana presenteerde hem dit keer aan het publiek.

De enorme misser van Roque tijdens zijn debuut.

Meedere wedstrijden volgde na zijn debuut tegen Las Palmas, maar telkens lukte het de Braziliaan niet om te scoren. Ook in de Copa del Rey wedstrijden tegen de amateurs van UD Barbastro en Unionistas CF speelde Roque mee, maar telkens stond uiteindelijk een nul achter zijn naam. Tot de La Liga wedstrijd tegen Osasuna. De mannen van Xavi hadden het wederom moeilijk, maar El Tigrinho kon eindelijk toeslaan. Zijn kopbal verdween achter de keeper en dat slechts één minuut nadat hij mocht invallen. In minuut 62 betrad hij het veld en in minuut 63 lag de bal in het doel. Een gouden greep van Xavi dus.