Exclusive

Hoe ziet Kenilworth Road, het karakteristieke stadion van Luton Town eruit?

Hoe ziet Kenilworth Road, het karakteristieke stadion van Luton Town eruit?

19-08-2023 14:26 Laatste update: 14:23

Luton Town promoveerde zaterdagmiddag voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de Premier League. Een voetbalsprookje is geschreven, zeker gezien het feit dat de ploeg in 2014 nog op het amateurniveau speelde. Het stadion van Luton, Kenilworth Road, is minstens zo bijzonder. VoetbalNieuws dook in de geschiedenis van een karakteristiek Engels voetbalstadion.

In 1996 voor het laatst op het hoogste niveau

De in 1885 opgerichte club die dit jaar is gepromoveerd, komt met de kleinste selectiewaarde én het kleinste stadion de Premier League binnen. Op dit moment bedraagt de geschatte marktwaarde van de totale selectie van Luton zo'n 35 miljoen euro. Ter vergelijking: dat is ongeveer net zoveel als dat van FC Groningen en bijna 200 miljoen minder dan Bournemouth, dat op dit moment de laagste marktwaarde van de Premier League heeft. Uiteraard zal dat voor Luton ook flink gaan oplopen als het promoveert.

Kenilworth Road biedt plaats aan 10.000 toeschouwers

Het stadion, Kenilworth Road, werd in 1905 gebouwd en biedt plaats aan een dikke 10.000 toeschouwers. Het ligt midden in de wijk Bury Park, tussen de rijtjeswoningen. Het is dusdanig dun op de huizen gebouwd, dat de uitfans via een nauw gangetje en een verroeste trap door de tuinen hun vak kunnen bereiken. De weg naar de andere tribunes? Die bereik je simpelweg door een poort tussen het ene en het andere huis.

Sinds de bouw is er dan ook zeer weinig aan het stadion gedaan, al werd er in 1985 een kunstgrasmat aangelegd. Die is in 1991 echter weer vervangen voor een veld van natuurgras. Mocht het Luton zaterdag lukken om te promoveren, dan moet het zo'n beetje haar hele hoofdtribune verbouwen om aan de eisen van de Premier League te voldoen. Dat zal zeker moeten lukken, gezien de geschatte 220 miljoen euro aan extra inkomsten die de club bij heeft kunnen schrijven.


Fans van Luton Town bestormen het veld van Kenilworth Road na de promotie naar de Championship

Snelle verhuizing naar het Power Court-stadion

Kenilworth Road ademt in ieder geval voetbal, nostalgie, Engeland en vooral historie en karakter. Erling Haaland, Harry Kane en Mohamed Salah kunnen volgend seizoen mogelijkerwijs hun borst nat maken voor een wedstrijd op Kenilworth Road. Dat zal dan wel écht dan moeten gebeuren, want een seizoen later is Luton van plan om te verhuizen naar het nieuw gebouwde Power Court-stadion, waar 23.000 mensen in passen.