Nieuws

Luton Town viert feest: dit verdient een club bij promotie naar de Premier League

Luton Town viert feest: dit verdient een club bij promotie naar de Premier League

27-05-2023 16:35 Laatste update: 21:00

Luton Town is zaterdagavond ten koste van Coventry City gepromoveerd naar de Premier League. De finale van de Championship-play-offs werd op Wembley na strafschoppen beslist. Hoeveel verdient een club als het naar het hoogste niveau promoveert? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Wat verdient een club als het naar de Premier League promoveert

Coventry en Luton schakelden respectievelijk Middlesbrough en Sunderland uit in de halve finales. Bij Coventry was een Nederlander daar hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor. Gustavo Hamer, oud-speler van Feyenoord en PEC Zwolle, maakte de enige treffer in het terugduel tegen Middlesbrough.


Gustavo Hamer schoot Coventry City hoogstpersoonlijk naar de finale van de play-offs om promotie naar de Premier League.

Volgens Deloitte levert een promotie van het tweede naar het eerste niveau een omzetstijging van tussen 135 tot 265 miljoen euro op, afhankelijk van een handhaving in het eerste seizoen.

TV-inkomsten Premier League-clubs

In de afgelopen jaren hebben de 20 Premier League-clubs samen een gedeelde omzetsom van maar liefst 2,5 miljard pond neergezet, ongekende cijfers voor een voetbalcompetitie. Bovendien krijgt ieder team sowieso 31,4 miljoen, om nog maar te zwijgen over de 47,5 die het aan internationale tv-gelden ontvangt. Een bonus van 5,9 miljoen aan commerciële financiën levert al gauw een totaal bedrag van 84,4 miljoen pond op.

Ter vergelijking: clubs uit de Championship ontvangen slechts 8 miljoen pond aan inkomsten uit tv-rechten, een enorm verschil dus!