Onvermijdelijk: Barça onder aanvoering van magische De Jong kampioen van Spanje

14-05-2023 22:50 Laatste update: 23:01

FC Barcelona is met 2-4 te sterk voor stadsrivaal Espanyol en haalt zo zijn 27ste landstitel binnen. Ook Nederlander Frenkie de Jong is van grote waarde voor de succesvolle ploeg van trainer Xavi en haalt op zondagavond zijn eerste La Liga-titel binnen.

Het gat tussen Barcelona en concurrent Real Madrid bedroeg elf punten ten aanvang van dit duel. Al snel werd duidelijk dat dat gat onoverbrugbaar zou worden voor de nummer twee uit Madrid. Barcelona had geen kind aan stadsrivaal Espanyol in de Derbi Barceloni. De koploper van Spanje oogde scherper dan zijn tegenstander en dat betaalde zich in de elfde minuut al uit. Wie anders dan topschutter Robert Lewandowski opende het doelpuntenfeest in Barcelona met een ware spitsengoal.

De negentienjarige Alejandro Baldé zette de goede reeks van Barcelona door en tekende net voor de twintigste minuut al voor de 0-2 voor Barcelona. Even later volgde zelfs de 0-3 van Lewandowski, die het flink op zijn heupen had tegen de stadsrivaal. De Catalaanse kampioen ging vol vertrouwen de rust in en hoefde de voorsprong alleen maar te behouden.

Na rust was Barcelona een stuk minder agressief in het drukzetten, maar bleef het de dominante partij. Door een magische assist van Frenkie de Jong kon Jules Koundé vrij inkoppen: 0-4. Espanyol deed nog wat terug met goals van Javi Puado en Joselu in de laatste twintig minuten, maar tevergeefs. Barcelona is nu voor het eerst in vier jaar kampioen van Spanje en onttroont Real Madrid, dat veertien punten minder heeft.