Nieuws

Nederland maakt zich klaar voor de topper: deze spelers speelden voor Ajax en PSV

Nederland maakt zich klaar voor de topper: deze spelers speelden voor Ajax en PSV

11-07-2023 17:50 Laatste update: 3 februari - 12:16
4

Op zaterdagavond zullen Ajax en PSV het tegen elkaar gaan opnemen in de Johan Cruijff Arena. De ploeg uit Eindhoven is de trotse koploper van de Eredivisie en neemt het op tegen de Amsterdammers die slechts op de vijfde plaats staan. Welke spelers speelden voor Ajax én PSV? VoetbalNieuws somt het voor je op.

Steven Bergwijn

De aanvaller speelde zes jaar in de jeugd van Ajax, maar in 2011 maakte hij de overstap naar de jeugd van PSV. Daar werkte de linksbuiten zich op tot het eerste elftal. Bij de Eindhovenaren groeide hij uit tot een absolute vedette. In 149 duels scoorde Berwgijn 31 keer en gaf hij 41 assists, waarna hij voor dertig miljoen euro naar Tottenham Hotspur trok. In de Premier League wilde het niet lukken voor de aanvaller. Ajax nam hem in de zomer van 2022 over van de Londenaren voor maar liefst 32 miljoen euro. Ook bij de Amsterdammers is het nog niet wat men ervan verwachtte, maar de aanvaller scoorde al wel 24 keer en gaf elf assists in 67 duels.

Noa Lang

De buitenspeler van de Eindhovenaren besloot in 2013 de jeugdopleiding van Feyenoord in te ruilen voor dat van Ajax. Noa Lang doorliep de jeugdopleiding van de Amsterdammers waarna hij in het seizoen 2018/2019 zijn debuut maakte voor Ajax 1. De 24-jarige speler kwam veertien keer in actie voor de Amsterdammers. Hierin wist hij vier doelpunten te maken en één assist te leveren. Na een verhuur aan FC Twente besloot de speler naar Club Brugge te gaan. Hier werd Lang een belangrijke speler met 38 doelpunten en 34 assists in 125 wedstrijden. Afgelopen zomer maakte Lang de overstap naar PSV voor een bedrag van twaalf à dertien miljoen euro. Door blessures wil het de buitenspeler nog niet lukken langere tijd belangrijk te zijn voor de Eindhovenaren. Ook het duel tegen Ajax moet Lang aan zich voorbij laten gaan door een nieuwe opgelopen blessure.

Mohammed Ihattaren

Ihattaren genoot zijn jeugdopleiding bij PSV en brak daar uiteindelijk op zeventienjarige leeftijd door onder Mark van Bommel. Na een veelbelovende start ging het onder Roger Schmidt snel bergafwaarts. Na tien goals en elf assists in 74 duels voor de Eindhovenaren tekende Ihattaren voor Juventus, dat hem direct verhuurde aan Sampdoria. Die verhuurperiode liep mis, waarna hij aan Ajax verhuurd werd. Bij de Amsterdammers kwam de technicus mede door zijn fitheid maar tot één duel in de hoofdmacht. Dat was in de met 2-1 verloren bekerfinale tegen uitgerekend PSV.  

Klaas-Jan Huntelaar

De spits staat bekend als een échte Ajacied, maar voordat Huntelaar zich via AGOVV Apeldoorn, De Graafschap en sc Heerenveen opwerkte naar Ajax, speelde de spits bij PSV. Tot een doorbraak bij de Eindhovenaren kwam het niet. Uiteindelijk kwam de aanvaller maar één keer uit voor PSV. Voor Ajax speelde Huntelaar 257 duels, waarin hij 158 keer scoorde en 43 keer assists gaf.

Ronald Koeman

Koeman speelde in de jeugdopleiding voor FC Groningen en maakte daarna in 1983 de overstap naar Ajax. De verdediger speelde drie jaar voorde Amsterdammers om vervolgens direct de overstap naar PSV te maken na 114 duels, 31 goals en elf assists voor Ajax. Voor PSV speelde Koeman 130 keer, waarin hij 63 keer scoorde en 36 assists gaf.

Jaap Stam

Stam genoot zijn jeugdopleiding bij DOS Kampen en werkte zich via PEC Zwolle, SC Cambuur Leeuwarden en Willem II op naar PSV. De verdediger speelde twee jaar voor de Eindhovenaren. In die twee jaar speelde Stam 98 keer, daarin gaf de verdediger vier assists en scoorde hij elf keer. Daarna speelde Stam voor Manchester United, SS Lazio en AC Milan om zijn carrière af te sluiten bij Ajax. Voor de Amsterdammers speelde Stam 52 keer. Daarin scoorde hij twee keer en één keer gaf hij een assist.

Deze spelers speelden ook voor Ajax en PSV

Nick Viergever
Andre Ooijer
Kenneth Perez
Stanley Menzo
Gerald Vanenburg
Ismael Aissati
Peter Hoekstra
Frank Arnesen
John Bosman
Jason Culina
Wim Jonk
Siem de Jong
Florian Jozefzoon
Wim Kieft
Soren Lerby
Andy van der Meyde
Gerald Sibon
Michael Reiziger
Jan Wouters
Jurgen Colin
Zakaria Labyad
Dennis Rommedahl
Rob Wielaert
John Veldman
Patrick Kluivert
Marciano Vink

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!