Nieuws

Na maanden toch een nieuw contract: wie is de zeventienjarige Jorrel Hato?

Na maanden toch een nieuw contract: wie is de zeventienjarige Jorrel Hato?

12 maart - 16:20 Laatste update: 17:05
3

Jorrel Hato is één van de grootste talenten bij Ajax. De zeventienjarige verdediger won vorig seizoen de Abdelhak Nouri Trofee, speelde al 52 wedstrijden voor de Amsterdammers en heeft nu zijn contract tot medio 2028 verlengd. Daarnaast maakte hij ook al zijn debuut voor Oranje. Wie is deze talentvolle Rotterdammer in Amsterdamse dienst? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Jorrel Hato?

Jorrel Hato, werd op 7 maart 2006 geboren in Rotterdam, Zuid-Holland. In zij jeugd begon hij met spelen voor lokale amateurclub IJVV De Zwervers, maar daar viel hij al snel op als een talent. De eerste betaaldvoetbalclub toonde interesse in de verdediger op negenjarige leeftijd. Sparta Rotterdam nodigde Hato uit te wisselen van club en dat deed hij. Daarop werd hij dus in 2015 in de jeugdopleiding opgenomen van de Spangenaren. Uiteindelijk zou de groeibriljant van drie jaar in die jeugdopleiding spelen voor er een belletje kwam vanuit Amsterdam.

Overstap richting Amsterdam

In 2018 plukte Ajax het talent met Curaçaose roots weg uit de jeugdopleiding van Sparta. Toen de Amsterdammers voor hem op de stoep stonden op Spangen, stond Hato niet direct te trappelen om naar de hoofdstad te verkassen. "Ik moest wel lang nadenken, maar uiteindelijk was het geen moeilijke beslissing. Ik had het goed en leuk en had het naar mijn zin bij Sparta. Ik ben hier heel goed opgevangen. Ik kon gelijk mezelf zijn."

Dat Hato vorig seizoen al snel op de deur van de hoofdmacht klopte, merkte ook toenmalig Ajax-trainer Alfred Schreuder op. Bij de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch (0-2 zege) liet de in februari 2023 ontslagen oefenmeester Hato vijf minuten voor tijd debuteren. Ook John Heitinga zag het zitten in de tiener die zowel in het hart van de verdediging als op de linksbackpositie uit de voeten kan.

Op 5 februari 2023 achtte de interimmanager van Ajax de tijd rijp voor het debuut van Hato in de Eredivisie. Tegen SC Cambuur (0-5) mocht hij zeventien minuten aan het werk op het hoogste niveau van Nederland ruiken. Na vier invalbeurten (RKC-thuis, Sparta-thuis, Vitesse-uit en Fortuna Sittard-thuis) begon Hato voor het eerst in de basis tegen FC Emmen.

Hato tijdens zijn debuut voor Ajax tegen FC Emmen.
Hato tijdens zijn debuut voor Ajax tegen FC Emmen.

Hij hield onder meer Calvin Bassey en Owen Wijndal - samen voor meer dan 35 miljoen euro in de zomer van 2022 aangekocht - op de bank. Ondertussen is hij niet meer weg te denken uit de Amsterdamse defensie. Alleen de twee wedstrijden tegen Ludogorets moest hij dit seizoen aan zich voorbij laten gaan. Alle andere minuten speelde hij voor Ajax. Er kwam voor Hato in de wedstrijd tegen Almere City nog een mijlpaal bij. Na de wissel van Steven Bergwijn droeg hij de resterende minuten de aanvoerdersband. Iets wat hij later zou ambieren bleek later in een interview. "Ik zie de aanvoerdersband als iets moois. Er hoort wel een bepaalde verantwoordelijkheid bij. Ik denk dat het ook het belangrijkste is dat je het op je eigen manier invult en niet iets anders gaat doen wat niet per se bij je past. Ik wil wel ooit eerste aanvoerder worden van Ajax."

Contractverlenging bij Ajax

Het ging allemaal erg snel voor Hato, maar tegen dat probleem liepen de Amsterdammers ook aan. Hoewel Hato al het gehele seizoen elke wedstrijd in de basis staat bij de Amsterdammers voetbalde hij lange tijd met een jeugdcontract. Deze liep tot medio 2025 en dus begon de tijd te dringen. In een interview net na het transferwindow gaf Kelvin de Lang al aan dat de verlenging van de centrale verdediger prioriteit nummer één was. Dinsdag heeft Hato officieel zijn contract verlengd bij de Amsterdamse club. De verdediger ligt nu tot medio 2028 vast in de hoofdstad.

Koeman kiest voor Hato

Door de vele blessures bij het Nederlands elftal moest Ronald Koeman in november 2023 een keuze maken. Oranje speelde de twee afrondende kwalificatieduels tegen Ierland en Gibraltar, maar veel spelers moetsten afhaken. Onder andere Matthijs de Ligt en Mickey van der Ven werden geteistert door blessures. Uiteindelijk veraste Koeman vriend en vijand door de zeventienjarige Hato in zijn selectie op te nemen, terwijl hij pas in september 2023 debuteerde bij Jong Oranje.

Voor Jong Oranje speelde hij vier duels en daarin kreeg de ploeg van Michael Reiziger geen enkele tegengoal, maar bij het grote Oranje ging het hem ook goed af. Zijn eerste minuten in het Nederlands elftal maakte Hato tijdens het duel met Gibraltar. Tijdens dat debuut was hij 17 jaar, of 6468 dagen oud en daarmee schreef de groeibriljant van Ajax geschiedenis. Hij werd de vijfde jongste speler aller tijden in het Nederlands elftal. Misschien dat Ronald Koeman hem zelfs meeneemt richting Duitsland voor het EK komende zomer.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!