KNVB komt terug op afgekeurde treffer Kudus: 'Dat moment verdient evaluatie'

KNVB komt terug op afgekeurde goal Kudus: 'Dat moment verdient evaluatie'
3 april om 16:33

De afdeling scheidsrechterszaken van de KNVB geeft toe dat er twijfel heerst of de doelpunten van Mohammed Kudus en Bart Ramselaar afgelopen weekend terecht zijn afgekeurd. Dat vertelt Robin van 't Hof in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Ajax ging zondag op bezoek bij Go Ahead Eagles. In de loop van de eerste helft zette Kudus de Amsterdammers op voorsprong in Deventer, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. De VAR van dienst greep niet in, maar na afloop van het 0-0 gelijkspel waren er toch wat vraagtekens bij deze beslissing. "Dat moment verdient evaluatie", begint Van 't Hof. 

"Op basis van het beeld en onze ervaring bij dit soort situaties denken wij dat er sprake kan zijn van buitenspel. Maar controleren of bewijzen kunnen we het niet omdat de camera grote delen van het lichaam van Kudus niet in beeld had en de buitenspelsoftware dan niet bruikbaar is", vervolgt Van 't Hof. "En dan kan de VAR simpelweg niet in actie komen. En ja, dan wordt terecht aangegeven dat de assistent-scheidsrechter wellicht beter niet had kunnen vlaggen. Dat is de afspraak bij een close call en daar was zeker sprake van.”

FC Utrecht
Tijdens FC Utrecht - FC Volendam werden er drie doelpunten afgekeurd van de thuisploeg. Vooral de afgekeurde goal van Ramselaar was discutabel. Zijn treffer werd afgekeurd, omdat de bal wellicht over de zijlijn was geweest voorafgaand aan het doelpunt. "Over deze beslissing gaan we het gesprek aan met elkaar", aldus Van ’t Hof. "We bespreken op basis waarvan de beslissing is genomen en of dat juist is geweest."