Opinie

'Als Kudus hem erin schiet, dan hadden we het nu allemaal over Heitinga's ingreep'

'Als Kudus hem erin schiet, dan hadden we het nu allemaal over Heitinga's ingreep'

20 maart - 07:48
2

Guus Hiddink was zondagmiddag getuige van een vrijwel evenwichtige Klassieker, waarin volgens de voormalig toptrainer de details de doorslag gaven. Hij spreekt zich uit over het optreden van beide ploegen, en dan in het bijzonder over het vakmanschap van John Heitinga en Arne Slot. Waar hij hoopt dat Heitinga definitief het roer mag overnemen bij Ajax, verwacht hij dat zijn collega bij Feyenoord wel eens de volgende Nederlandse trainer kan zijn die de stap naar de absolute top maakt.

Hiddink zag dat beide ploegen elkaar vrijwel niets ontdeden. "Ze hebben beiden weinig tot niks laten liggen", aldus de oud-bondscoach tegen de NOS. Vooraf verwachtte hij een intense wedstrijd en gezien de beleving en manier van spelen gaf hij de Rotterdammers net wat meer kans op de overwinning.

"Het was een wedstrijd vol duels, met af en toe iets te veel overtredingen, maar desalniettemin was het goed. Feyenoord weet dat het dan in de tweede helft, zoals zo vaak dit seizoen, toch weer moet omdraaien. Dat vind ik echt mooi om te zien", zo stelt Hiddink.

Hij vond het goed om te zien dat Arne Slot besloot om al na een klein halfuur Quilindschy Hartman eraf te halen. De linksback had al geel op zak, waarna hij opnieuw ietwat over de schreef ging. Scheidsrechter Danny Makkelie trakteerde hem echter niet op zijn tweede, waardoor de jonge verdediger mocht blijven staan. De Feyenoord-trainer nam desondanks geen enkel risico. "Veel trainers gokken erop dat zo'n speler dan geen tweede gele kaart krijgt. Maar ik denk dat je altijd moet ingrijpen als je een goede vervanger in huis hebt. Want een beetje slim team gaat daar ook op spelen om een tweede gele kaart te forceren. Die wissel was goed. Geen abc'tje, want je moet het wel durven."

Hiddink zag dat Ajax in de eerste helft de overhand had, maar vermoedde dat Slot Feyenoord in de tweede helft had opgedragen om meer rust aan de bal te hebben. "In mijn ogen krijgen teams die kort durven te spelen meer ruimte om vervolgens in de versnelling de aanval te kiezen. Ook Feyenoords inspeelpasses van achteruit waren een stuk beter. En Ajax vond het moeilijk om zich daartegen te wapenen."

Tot slot geeft hij zijn mening over de leiding die Heitinga en Slot aan hun elftallen geven. "Om met Slot te beginnen: wat hij doet bij Feyenoord verdient alle lof. Het zou goed kunnen dat hij na Erik ten Hag de volgende is die internationaal doorbreekt. Kroonprins? Nee, dat woord moet je nooit gebruiken. Er zijn in het verleden zoveel trainers kroonprinsen genoemd. Hij is gewoon een hele goede coach. Punt."

En Heitinga, die besloot om Francisco Conceiçao in te brengen voor Owen Wijndal? "Ik snapte de keuze en het betaalde zich bijna uit. Als Kudus zo'n bal erin schiet, dan hadden we het nu allemaal gehad over de cruciale ingreep van Heitinga. Hij zet nu zijn eerste stappen op het hoogste podium. Het is een hele serieuze jongen. Ik volg hem al een tijdje en hij is op de juiste manier met het vak bezig. Ik ga er niet over, maar ik zou het toejuichen als hij voor langere periode het roer in handen mag nemen."

De veelbesproken provocerende branie van Heitinga vooraf, vindt hij vooral 'een goede grap'. "Daar moet de media niet te scherp op zijn, hoor. Laat die mensen ook af en toe even een grapje maken alsjeblieft. Niet te zwaar aan tillen."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie