Nieuws

FC Transfervrij: deze elf Eredivisie-spelers zijn in de zomer gratis op te halen

FC Transfervrij: deze elf Eredivisie-spelers zijn in de zomer gratis op te halen

31-03-2023 09:40 Laatste update: 09:25
9

In het afgelopen seizoen verlieten spelers als Andre Onana, Noussair Mazraoui, Riechedly Bazoer, Philippe Sandler en Danlio op transfervrije basis bij hun Eredivisie-club. Ook dit jaar beschikken veel spelers in de hoogste Nederlandse divisie weer over een aflopend contract. VoetbalNieuws stelt een FC Transfervrij-elftal samen, dat zeker mee zou kunnen draaien in de Eredivisie.

Keeper

De 39-jarige Remko Pasveer begon het seizoen nog als eerste keuze onder de lat in Amsterdam, maar moet sinds de komst van Gerónimo Rulli naar Ajax genoegen nemen met een rol op het tweede plan. Het is nog niet duidelijk of de doelman zijn contract gaat verlengen bij de regerend landskampioen. Ondanks het feit dat Pasveer inmiddels een plekje gedaald is in de pikorde zal hij voor vrijwel elke Eredivisie-club een versterking zijn.

Remko Pasveer

Verdedigers

De 25-jarige Dirk Abels vindt zich dit seizoen geregeld terug in de basis bij een Sparta in topvorm. Met de Kastheelheren staat de rechtsback op een knappe zesde plaats in de Eredivisie. Helemaal zeker van een basisplaats is Abels niet. Over negentien wedstrijden uitgesmeerd kwam hij dit seizoen tot 862 Eredivisie-minuten. Dat komt neer op zo'n 45 minuten per wedstrijd, gemiddeld genomen.

Jeffrey Bruma liet in januari verrassend zijn contract ontbinden bij Kasimpasa om terug te keren in de Eredivisie bij sc Heerenveen. Bij de Friezen is de ervaren mandekker direct uitgegroeid tot onomstreden kracht in het hart van de defensie, mede ingegeven door de lange absentie van aanvoerder Sven van Beek. Een langer verblijf bij Heerenveen lijkt uitgesloten. Technisch manager Ferry de Haan gaf onlangs aan dat een contractverlenging financieel niet haalbaar is.

Jeffrey Bruma

FC Utrecht-icoon Mark van der Maarel heeft zijn aflopende verbintenis nog altijd niet verlengd in de Domstad, waardoor een zomerse overstap naar een andere club niet geheel uitgesloten is. De gesprekken tussen de 33-jarige ervaren centrale verdediger met FC Utrecht lopen echter nog.

In de afgelopen winterse transferperiode streek 22-voudig international Jetro Willems neer bij FC Groningen. Bij de Trots van het Noorden tekende hij een kortlopend contract. Met een verleden bij onder meer PSV en Newcastle United geldt de linksback als aantrekkelijke optie voor meerdere Eredivisie-clubs.

Middenvelders

Matus Bero, aanvoerder van Vitesse, doormaakt in cijfermatig opzicht niet zijn sterkste jaargang, maar kan buigen op de nodige ervaring. Met vier seizoenen Eredivisie-voetbal in de benen én een status als 26-voudig international van Slowakije is hij voor veel teams uit Nederland een versterking.

Overtuigen bij Ajax weet de 27-jarige transfervrije aanwinst bij Ajax nog niet. Ook na het ontslag van Alfred Schreuder - de trainer die hem naar Amsterdam haalde - zit Florian Grillitsch veelal op de bank. Ondanks het geringe aantal speelminuten is de Oostenrijker de speler die de hoogste marktwaarde vertegenwoordigt van het contingent Eredivisie-spelers die bijna transfervrij zijn. Transfermarkt.de taxeert de waarde van Grillitsch op een bedrag van acht miljoen euro.

Grillitsch

Net als Van der Maarel heeft ook Sander van de Streek zijn aflopende verbintenis nog altijd niet verlengd in Stadion Galgenwaard. De dertigjarige Barnevelder is sinds zijn komst van SC Cambuur in 2017 vrijwel altijd onomstreden geweest bij FC Utrecht en is ook onder Michael Silberbauer weer een belangrijke pion. Met zeven treffers in twintig wedstrijden is zijn toegevoegde waarde groot.

Aanvallers

Met een geschatte transferwaarde van twee miljoen euro is Virgil Misidjan één van de 'duurste' spelers die gratis uit hun contract lopen van de Eredivisie. De pijlsnelle linksbuiten heeft er nooit een geheim van gemaakt nog eens in het buitenland te willen spelen en beschikt net als negen andere FC Twente-spelers over een contract dat binnen een paar maanden verloopt in de Grolsch Veste.

De derde speler van FC Utrecht in deze opstelling luistert naar de naam Bas Dost. De boomlange voormalig Oranje-international is nog altijd de schrik van iedere verdediger. In de zomer van 2022 keerde hij verrassend terug naar Nederland, nadat hij transfervrij bij Club Brugge vertrok. Dit seizoen maakte de achttienvoudig international zeven treffers in het tricot van de Domstedelingen.

 Bas Dost

Anderhalf jaar geleden vertrok Younes Namli bij Krasnodar FK uit Rusland om zijn voetbalkunsten op Het Kasteel te etaleren. Bij Sparta stond de buitenspeler een aantal maanden aan de kant met een knieblessure, maar is inmiddels weer een vast gezicht in de succesploeg van Maurice Steijn. Desalniettemin besloten de Rotterdammers donderdag niet verder te gaan met de Deen.

FC Transfervrij van VoetbalNieuws: Pasveer; Abels, Van der Maarel, Bruma, Willems; Grillitsch, Bero, Van de Streek; Misidjan, Dost, Namli.

Welke naam mis je in deze opstelling en welke speler zie jij graag bij jouw favoriete club tekenen? Praat mee in de reacties!