Van der Ende over Feyenoord-moment: 'Ik weet niet wat er in zijn hoofd omgaat'

mario van der ende bespreekt opmerkelijke scheidsrechtersbelissingen
6 maart om 17:55
Laatste update: 6 maart om 19:18

De rode kaart van Isak Määttä bij Feyenoord-FC Groningen (1-0) houdt de gemoederen bezig. Had Joey Kooij het nou wel of niet bij het juiste eind? Mario van der Ende gaat in gesprek met VoetbalNieuws in op deze discutabele beslissing en bespreekt andere opmerkelijke momenten uit de voorbije Eredivisie-speelronde. De voormalig topscheidsrechter plaatst bijvoorbeeld zijn vraagtekens bij Rob Dieperink als VAR bij een wedstrijd van Danny Makkelie.

Nadat Määttä eerder in het duel al geel had gehad wegens tijdrekken, ontving de 21-jarige Noor zijn tweede gele prent toen hij de bal tijdens het duel hard in de buik van Alireza Jahanbakhsh schoot. Kooij was onverbiddelijk en presenteerde Määtä de rode kaart. Onterecht volgens Van der Ende. "Ik vond het en ik niet alleen, want ook de grensrechter die op een meter staat, zei dat het geen geel was", aldus de voormalig toparbiter tegen deze website. "Hij gaf gewoon een inworp aan... Ik weet niet wat er in het hoofd omgaat van die scheidsrechter (Kooij, red.), maar hij fluit niet voor een overtreding én de bal is in het spel. Ga jij dan maar eens bepalen of de ene speler bewust de andere speler raakt!"

Het Algemeen Dagblad deed navraag bij de KNVB waarom Kooij de tweede gele kaart gaf aan Määtä gaf. Volgens de voetbalbond was er sprake van 'onsportief gedrag'. Desalniettemin omschrijft Van der Ende de prent als 'heel vreemd'. Volgens de Hagenaar had Kooij tijdens de wedstrijd gewoon moeten afgaan op het advies van zijn grensrechter. "Het is vanaf de afstand waar de scheidsrechter staat heel moeilijk om te bepalen of hij het bewust doet of niet. Als zijn assistent op een meter afstand een andere mening heeft, dan had ik in ieder geval even beraadslaagt met hem of hij in deze situatie de juiste straf uitdeelt."

"De bal is in het spel. Als dit na het fluitsignaal gebeurt, of na een overtreding, dan kun je iemand bestraffen. Er zijn mensen die het een onsportieve actie vinden, maar anderen vinden het onhandig. Dat geeft aan dat het geen zwart/wit gele kaart is, zoals omschreven in de spelregels. Ik vond het te zwaar gestraft."

"Heel gevaarlijk dat er meer op Tannane wordt gelet"

Een ander opmerkelijk incident vond plaats bij het duel tussen Ajax en NEC (1-0). Edson Álvarez prentte zijn arm in het gezicht van Oussama Tannane, maar kwam weg zonder kaart. "Als je daar geel voor geeft, mag niemand daar iets van zeggen. Het was een uitgestoken arm die in het gezicht kwam." Rood was volgens Van der Ende te zwaar gestraft geweest. Na afloop deed de NEC'er zijn beklag over de arbitrage, die volgens hem te veel tegen hem zou fluiten. 

"Ik vind het heel gevaarlijk als Tannane het gevoel heeft, net zoals veel voetbal-volgers, dat hij een jongen is waarbij het lijkt dat er heel veel op gelet wordt", vervolgt Van der Ende. "Als Tannane de arm van Álvarez in zijn nek krijgt en hij later zelf wél gelijk geel krijgt, is het logisch dat mensen gaan denken dat ze ongelijk behandeld wordt. Dat moet je als arbitrage zien te voorkomen."De 66-jarige oud-scheidsrechter deed het naar eigen zeggen zelf anders. "Bij mij begon iedereen op nul. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat spelers die op zeven gele kaarten staan en de ander die op nul staan op een bepaalde manier bevoorrecht worden. Dat Tannane als moeilijke jongen te boek staat, mag natuurlijk nooit van z'n leven een rol spelen."

Opmerkelijk moment bij AZ

Een ander noemenswaardig feit vond volgens Van der Ende plaats bij Vitesse-AZ. "Daar floot Makkelie en op een gegeven moment was er een hands-situatie. De commentator had het over een reflex, maar in mijn optiek was het een zuivere handsbal. Je verwacht dat bij een situatie in het strafschopgebied ook de VAR op de lijn komt... Het gekke was dat in deze situatie dat Dieperink de VAR was."

"Makkelie is in het scheidsrechtersbestaan van Dieperink zijn coach. Ik heb gepleit dat er geen binding is tussen scheidsrechters en VAR's: ze moeten onafhankelijk zijn van elkaar. Als je in andere wedstrijden de VAR coacht, heb je nu de situatie dat de leerling over zijn leermeester moet beslissen. Het is te gek voor woorden dat je iemand die je als scheidsrechter moet coachen, jou vervolgens als VAR moet gaan corrigeren. Die binding moet er helemaal uit", besluit Van der Ende.

Vond je de video leuk? Laat dan een like achter en abonneer je op ons Youtube-kanaal.

@voetbalnieuwsvn Oud-scheidsrechter Van der Ende geeft duidelijkheid! 🧐 #feyenoord #fcgroningen #maatta #jahanbakhsh #joeykooij #kooij #eredivisie #groningen #voetbal #voetbalnieuws #fy #vj #ajax #psv ♬ Aesthetic - Tollan Kim