AZ rekent in een helft af met Excelsior en is in ieder geval voor even koploper

AZ rekent in een helft af met Excelsior en is in ieder geval voor even koploper

10 februari 2023 om 21:51
Laatste update: 10 februari 2023 om 21:53

AZ mag zich in ieder geval voor de komende twee dagen de nieuwe koploper van de Eredivisie noemen. In eigen huis lieten de Alkmaarders geen spaan heel van Excelsior, al vielen alle goals in de eerste helft. Het werd maar liefst 5-0.

Na twintig minuten was het Sven Mijnans die met een van richting veranderd schot de score opende. De van Sparta overgekomen middenvelder maakte zijn basisdebuut in de competitie voor AZ, dat zich in de eerste helft in een schiettent waande. De mooiste goal van de avond was de 2-0, gemaakt door Jesper Karlsson. De Zweed toonde zijn kwaliteiten op acrobatische wijze door een voorzet van Mijnans met een halve omhaal tegen de touwen te jagen.

Drie minuten later werd het al 3-0. Mijnans tekende voor zijn tweede van de avond. Jens Odgaard deed met de 4-0 ook nog een duit in het zakje. Daarbij bleef het niet voor Excelsior, dat lam geslagen leek. Vangelis Pavlidis volleerde een voorzet bij de tweede paal knap binnen, waardoor het nog voor rust al 5-0 stond.

Excelsior was daarom in de tweede helft voornemens om niet nóg meer schade op te lopen. Verdedigend had het de zaken veel beter voor elkaar, al was dat uiteraard veel te laat. AZ zocht wel naar meer treffers, maar die vielen uiteindelijk niet. Het Eredivisie-debuut van Fedde de Jong was verder nog wel een moment van opwinding voor het aanwezige publiek in het AFAS Stadion.

Zodoende staat AZ in ieder geval voor even bovenaan in de Eredivisie. Het gat met directe achtervolger Feyenoord bedraagt slechts één punt. De Rotterdammers komen zondag in actie tegen sc Heerenveen. Excelsior vinden we terug op plaats veertien. Zij moeten nog hard aan de bak om in het restant van het seizoen niet in degradatienood te komen.