Interview

'Waarom zou Gakpo niet kunnen slagen bij Liverpool? Het is een kwaliteitsspeler'

'Waarom zou Gakpo niet kunnen slagen bij Liverpool? Het is een kwaliteitsspeler'

04-02-2023 22:39 Laatste update: 17:48
5

Cody Gakpo maakt deze winter de overstap van PSV naar Liverpool. Jan Kromkamp bewandelde in 2006 de omgekeerde weg en speelde bovendien onder Erik ten Hag, die met Manchester United ook naar de diensten van de WK-uitblinker van Oranje hengelde. VoetbalNieuws sprak de oud-verdediger van The Reds over de spraakmakende transfer en zijn tijd bij beide clubs.

In januari 2006 maakte Kromkamp na een half jaar Villarreal de overstap naar Liverpool. De oud-verdediger heeft goede herinneringen aan die periode. "Alles van Liverpool was nieuw voor me. Ik was ook nieuw voor hen. De meeste spelers daar kenden mij niet. Ik speelde daarvoor bij Villarreal en AZ", aldus de oud-PSV’er. "Ik kwam in ieder geval niet onzeker binnen. Je gaat erheen en wordt gehaald. In mijn geval ging het om een ruildeal met Josemi. Die wilde terug naar Spanje en ik paste goed in Engeland. Dan ga je onbevangen eigenlijk 'gewoon' voetballen daar."

Bij Liverpool kwam Kromkamp diverse grote namen tegen, maar daar keek de oud-back niet van op. "Ik vond het prachtig om met die jongens in de kleedkamer te zitten. Het niveau was gigantisch hoog. Daar moest ik aan wennen in het begin, zeker aan de intensiteit. Die lag gelijk een stuk hoger. Ik was altijd wel een van de jongens die vooraan liep, maar daar moest ik toch een paar tandjes bijzetten. Dat was andere koek dan ik gewend was. Het was vele malen zwaarder dan in de Primera División bij Villarreal", aldus Kromkamp, die genoot van de werkwijze van toenmalig succescoach Rafael Benítez. "Het was hartstikke leuk. Benítez rouleerde vaak en ik heb ook wel wat wedstrijden gespeeld. Ik zat altijd bij de eerste zestien. Ik speelde wel minder dan dat ik gewend was. Het was altijd weer een verrassing of je wel of niet startte. Dat hoorde je pas een uur of een kwartier voor de wedstrijd."

In beeld blijven bij Oranje

Uiteindelijk vertrok Kromkamp al na acht maanden en slechts achttien duels bij Liverpool om bij PSV te gaan voetballen. "Benítez wilde een meer defensieve back. Dat was een defensieve trainer. Dat matchte niet zo goed bij mij. Ik was meer offensief. Dus dan speelde ik een goede wedstrijd en dan was het altijd: je speelde goed, maar… Ik wilde graag aanvallen. Meer dan ik misschien goed kon verdedigen, maar ook weer niet zo dat het gatenkaas was als ik rechtsback stond. Uiteindelijk heb ik daar een mooie tijd gehad. Ik had makkelijk kunnen blijven en er twee jaar van kunnen maken, maar de enige reden dat ik zelf ook weg wilde was het Nederlands elftal. Daar wilde ik in beeld blijven."

Spelers als Donny van de Beek en Davy Klaassen maakten de overstap naar de Premier League en raakten totaal uit beeld bij Oranje, terwijl de stap van PSV naar de top van de Premier League ook voor Memphis Depay en Steven Bergwijn te groot bleek. Dat hoeft voor Gakpo niet per definitie een voorbode te zijn volgens Kromkamp. "Manchester United was al jaren niet top meer. Voor Depay was het ook al niet meer het United van Ferguson. Het liep niet meer van zijn leien dakje daar. Ga er dan maar eens aanstaan. Bergwijn ging destijds naar Tottenham, dat is dan weer geen Liverpool. Dat is een totaal andere club en Gakpo is een ander type speler. Ik denk echt wel dat hij gaat slagen."

"Gakpo is natuurlijk wel echt een kwaliteitsspeler", looft Kromkamp de aanvaller. "Hij maakt niet voor niks drie goals op het WK. Ik verwacht zeker dat hij zijn minuten zal gaan krijgen. Hij speelt bij Liverpool, dus hij zal veel in de eindfase komen. Omdat je bij een goede club speelt kom je veel voor het doel. Hij zal wel echt in zijn kracht komen daar. Waarom zou hij niet kunnen slagen?", aldus de elfvoudig Oranje-international.

De kloof tussen PSV en Liverpool

Toch was het verschil tussen PSV en Liverpool destijds niet zo groot als nu volgens Kromkamp, die zijn transfer destijds niet als een stap terug zag. "Zo wil ik het niet noemen. PSV had ook een geweldig elftal. Ze waren de jaren ervoor natuurlijk al kampioen geworden en ze hadden de halve finale van de Champions League gehaald. Ik had niet het idee dat dit qua voetbal een stap achteruit was. Qua energie in de Premier League natuurlijk wel en ook de sfeer in de stadions. Dat is niet te vergelijken. Maar ik wil PSV niet tekort doen. In het seizoen dat we op die memorabele dag in 2007 kampioen werden hebben we ook de kwartfinale van de Champions League gehaald. Ik wil niet zeggen dat het een stap achteruit was."

Ook het Manchester United van Ten Hag had concrete interesse in Gakpo. Kromkamp denkt niet dat de aanvaller de verkeerde keus heeft gemaakt door voor Liverpool te kiezen. "Nee, Klopp (Jürgen, red.) is ook een hele goede trainer. Ten Hag zat er natuurlijk wel al wat langer achteraan. Voor hem is het erg jammer dat het niet doorgaat. Gakpo is iemand die hij goed kent en waarvan hij weet dat het goed zal matchen. Voor Gakpo is Liverpool gewoon een geweldige club. Daar gaat die jongen zo van genieten. Hij heeft er hard voor gewerkt. De jeugdopleiding van PSV mag er ook alle credits voor krijgen."

In de podcast The King of Manchester bespreekt VoetbalNieuws de afgeketste Manchester United-transfer van Gakpo. Jan Kromkamp laat zich tevens uit over Erik ten Hag, onder wie de oud-verdediger bij Go Ahead Eagles speelde. Luister hem hier: