Exclusive

Deze twaalf actieve legendes zullen niet meer terugkeren op het WK van 2026

Deze twaalf actieve legendes zullen niet meer terugkeren op het WK van 2026

24-12-2022 21:00 Laatste update: 21:02

Het afgelopen WK heeft de voetballiefhebber veel moois gebracht, maar ook een aantal hartverscheurende momenten opgeleverd. Zo stonden talenten als Enzo Fernández, Jamal Musiala en Jude Bellingham op, maar verdwijnen er ook een aantal spelers voor goed van het toneel van het hoogste podium ter wereld. Welke legendes zien we niet meer terug op een WK? VoetbalNieuws brengt het voor je in kaart.

12. Pepe – 39 jaar
Ook tijdens het WK in Qatar bleek dat Pepe nog altijd een zeer gewaardeerde kracht in de Portugese ploeg is. Hoewel de verdediger van FC Porto nog niet heeft aangekondigd te gaan stoppen met interlandvoetbal, is het zeer onwaarschijnlijk dat we hem in 2026 nog terug gaan zien op het mondiale eindtoernooi in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Pepe speelde in totaal drie WK’s met Portugal, in 2010, 2014, 2018 en 2022.

11. Thiago Silva – 38 jaar
Net als Pepe gaat er met Thiago Silva nog een WK-sieraad verloren. De Braziliaanse captain heeft alweer de leeftijd van 38 jaar aangetikt, wat het zeer onwaarschijnlijk maakt dat hij over vier jaar als Goddelijke Kanarie bij het wereldkampioenschap aanwezig is. Silva liet met zijn leiderschap ook in Qatar zien dat hij nog altijd van grote waarde is voor zijn land, waar hij in 2010, 2014, 2018 en 2022 voor uitkwam op een WK.

10. Karim Benzema – 35 jaar
Ook Karim Benzema zullen we niet meer terug gaan zien tijdens een mondiaal eindtoernooi. De Fransman miste de editie in Qatar door een blessure en eindigde kort na de verloren WK-finale van Frankrijk aan dat hij zijn laatste wedstrijd voor zijn land heeft gespeeld. Het huwelijk tussen Benzema en Les Bleus was nooit heel gelukkig. In 2015 stopte de Ballon d’Or-winnaar al eens als international wegens een afpersingszaak, waarna de Franse bond hem in 2021 toch weer in de armen sloot, wat uiteindelijk maar van korte duur was. Benzema speelde slechts twee WK’s, die van 2010 en 2014.

9. Ángel Di María – 34 jaar
Al voor het WK in Qatar kondigde Ángel Di María aan dat de editie van 2022 zijn laatste zou zijn. Door het doelpunt van de Argentijn won zijn land in 2021 de Copa América, waardoor alleen de WK-winst nog op zijn palmares ontbrak. Die kwam er uiteindelijk, en hoe: Di Maria speelde een WK-finale die hij nooit meer zal vergeten. Ondanks een kleine blessure speelde de aanvaller van Juventus een dijk van een wedstrijd waarin hij zelfs tot scoren kwam, waarna hij zijn emoties niet meer kon bedwingen. Di Maria speelde in totaal vier WK’s voor Argentinië, in 2010, 2014, 2018 en 2022.

8. Eden Hazard – 31 jaar
Met zijn 31 jaar is Eden Hazard de jongste van deze lijst met spelers die nooit meer op het veld zullen staan tijdens een WK. Kort na het Belgische debacle kondigde de aanvaller van Real Madrid aan dat hij het shirt van de Rode Duivels niet meer zal dragen. Hazard begon het toernooi nog in de basis met zelfs de aanvoerdersband om zijn arm, maar verdween al snel naar de bank. De ooit zo snelle en wendbare linksbuiten speelde drie WK’s met de Belgen, waar die van 2018 toch wel zijn hoogtepunt was. Met zijn Robbiaanse dribbels aan de linkerkant was Hazard onnavolgbaar, maar België strandde in de halve finale.

7. Dani Alves – 39 jaar
Dat leeftijd maar een getal is, belichaamt Dani Alves nog altijd. De Braziliaan maakte ook in Qatar nog altijd deel uit van de selectie van (inmiddels voormalig) bondscoach Tite en kwam één keer als basisspeler en één keer als invaller in actie. Helaas voor Alves wist hij de wereldbeker nooit te liften. De rechtsback was drie toernooien te bewonderen in de Braziliaanse ploeg, tijdens 2010, 2014 en 2022. In 2018 raakte hij net voor aanvang van het toernooi geblesseerd. Zijn beste prestatie behaalde hij in 2014 in eigen land. Brazilië behaalde de halve finale tegen Duitsland, wat door het 7-1 verlies gelijk een van de meest memorabele momenten ooit op een WK is.  

6. Thomas Müller – 33 jaar
Thomas Müller heeft zijn pensioen nog niet officieel aangekondigd, maar de woorden die sprak nadat Duitsland werd uitgeschakeld in de groepsfase van het toernooi in Qatar beloven niet veel goeds. De 121-voudig international van Die Mannschaft bedankte het publiek alvast voor de steun die hij altijd heeft gevoeld. In totaal kwam Müller tot tien doelpunten op een WK, waardoor hij in een rijtje staat met bijvoorbeeld Gary Lineker en Gabriel Batistuta die evenveel goals maakten. De aanvaller kwam tijdens de WK’s van 2010, 2014, 2018 en 2022 in actie voor Duitsland, waar hij na het toernooi in 2018 nog even kort uit de picture verdween.

5. Sergio Busquets – 34 jaar
Kort nadat Spanje de boot in was gegaan tegen Marokko in de achtste finales van het WK in Qatar, kondigde Sergio Busquets aan dat het tijd is voor zijn interlandpensioen. Net als Luis Enrique neemt hij afscheid van de Spaanse nationale ploeg. Dat betekent dat er nu echt niets meer over is van het elftal van La Roja dat in 2010 de wereldbeker won. De 143-voudig Spaans international speelde vier WK’s, in 2010, 2014, 2018 en 2022.

4. Luis Suárez – 35 jaar
Met Luis Suárez verdwijnt er een aanvaller van het toneel die bekend staat als een ware WK-troublemaker. In 2010 hielp de Uruguayaan zijn land met een handsbal op de doellijn tegen Ghana, waarna hij in 2014 Giorgio Chiellini in zijn schouder beet. Ondanks die incidenten blijft Suárez een sieraad voor de sport en kwamen de tranen die hij liet na de uitschakeling in Qatar (uitgerekend na een wedstrijd tegen Ghana) bij iedere voetballiefhebber binnen. Suárez speelde in totaal vier WK’s, in 2010, 2014, 2018 en 2022.

3. Luka Modrić – 37 jaar
Nadat Luka Modrić de troostfinale van Marokko won, dacht iedereen dat het klaar was met zijn interlandcarrière. Niets blijkt minder waar: de spelverdeler van Real Madrid mikt nog altijd op het EK van 2024 als laatste kunststukje. De conclusie die wel kan worden getrokken is dat Modrić geen WK meer zal spelen. De Kroaat speelde tot nu toe in totaal 150 interlands en kwam drie keer in actie op een WK: in 2014, 2018 en 2022.

2. Cristiano Ronaldo – 37 jaar
Ook Cristiano Ronaldo zag zijn WK-droom definitief uiteen spatten in Qatar. De Portugees beleefde een toernooi om snel te vergeten, aangezien hij tot zijn verbazing tijdens de knock-out wedstrijden tegen Zwitserland en Marokko genoegen moest nemen met een plaats op de bank. Toen (inmiddels voormalig) bondscoach Fernando Santos tegen laatstgenoemde land al snel door kreeg dat hij zijn nummer zeven toch echt nodig had, was het al te laat. Net als Suárez liet de voormalig speler van onder andere Manchester United, Real Madrid en Juventus de nodige tranen. Een WK zal er niet meer van komen voor de doelpuntenmachine, maar net als Modrić zou hij het WK in 2024 nog mee willen maken. Ronaldo speelde in totaal vijf WK’s, in 2006, 2010, 2014, 2018 en 2022. Hij kwam daarin acht keer tot scoren.

1. Lionel Messi – 35 jaar
Lionel Messi speelde in de WK-finale tegen Frankrijk zijn laatste minuten op een WK, maar dat waren waarschijnlijk de mooiste minuten uit zijn hele voetbalcarrière. De Argentijn had met zijn twee goals een belangrijk aandeel in het grijpen van de wereldtitel, waar hij zich in één klap onsterfelijk mee maakte voor zijn land. Op je hoogtepunt moet je stoppen zou je zeggen, maar dat geldt niet voor Messi. De dribbelkoning heeft er nog altijd geen genoeg van en gaf direct na afloop van het toernooi aan dat hij nog als WK-winnaar op het Argentijnse voetbalveld wil verschijnen. Een WK zit er alleen niet meer in voor de ster van Paris Saint-Germain, die op dezelfde WK’s als Ronaldo in actie kwam. Hij maakte in totaal dertien doelpunten.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!