Ajax en PSV bekeren zonder problemen verder: Hlynsson scoort bij debuut

15-12-2021 23:13

Ajax heeft in een waar debutantenbal met 4-0 gewonnen van BVV Barendrecht. Erik ten Hag zag zijn kans schoon om voor de Klassieker veel jongelingen op te stellen tegen de tweededivisionist. PSV won ook zonder zich in te spannen, met 2-0 van Fortuna Sittard.

Ajax-BVV Barendrecht 4-0
Al binnen twaalf minuten stond Ajax met anderhalf been in de volgende ronde van de KNVB Beker. Een bekeken schuiver van basisdebutant Kenneth Taylor en een benutte strafschop van Danilo zorgden voor de vroege Amsterdamse voorsprong. Het tempo ging in het restant van de eerste helft liggen, maar tegelijkertijd gaf Barendrecht zich nog niet gewonnen en probeerden de amateurs er via counters een aantal keer uit te komen.

Nog geen minuut na rust mocht Barendrecht even hopen op de aansluitingstreffer, maar de goal kreeg geen doorgang wegens buitenspel. Vlak daarna maakte Danilo met zijn tweede van de avond aan alle illusies van de bezoekers een eind. Met een 3-0 voorsprong liet Ten Hag onder meer Youri Regeer (18) en Amourricho van Axel Dongen (17) debuteren.

Niet veel later kwam ook de zeventienjarige Kristian Hlynsson binnen de lijnen. De IJslander tekende in de slotfase zelfs voor het slotakkoord door een penalty snoeihard raak te schieten. Hij plaatst zich met zijn treffer in een illuster rijtje van scorende debutanten bij Ajax. Zonder grootse inspanningen kan Ajax zich in alle rust voorbereiden op de Klassieker van aanstaande zondag.

PSV-Fortuna Sittard 2-0
Boeiend was het niet, maar PSV zit in de koker voor de volgende ronde van de KNVB Beker. Na een halfuur bezorgde Ritsu Doan PSV de openingstreffer. Met ietwat geluk kreeg de Japanner de bal mee, waarna hij de bal hard achter doelman Yannick van Osch schoot. De Eindhovenaren moesten voor rust tot twee keer toe bijna de gelijkmaker incasseren, nadat Joël Drommel de bal losliet. Zo ver kwam het niet, waardoor de kleedkamer met een voorsprong werd opgezocht.

In het tweede bedrijf was het enkel PSV dat de dienst uitmaakte. Dezelfde Doan verdubbelde halverwege de tweede helft met een magistrale knal de marge. Zijn doelpunt was tevens het slotakkoord. De koploper van de Eredivisie heeft nu vier dagen de tijd om zich klaar te stomen voor het uitduel met RKC Waalwijk.