Interview

'Musiala doet het allemaal in zijn eentje, De Jong komt niet uit de verf'

'Musiala doet het allemaal in zijn eentje, De Jong komt niet uit de verf'

03-12-2022 11:00
1
Author profile picture

Tom Dieleman

Nu de groepsfase van het WK erop zit is het tijd om de balans te maken. Welke speler is de grootste verrassing van het toernooi en welke landen hebben tot dusver de beste indruk achtergelaten? VoetbalNieuws spreekt met presentator en commentator Wytse van der Goot en analist Aad de Mos. Beide heren blijken unaniem in hun oordeel over zowel de favoriet voor de WK-titel en de beste speler tot dusver.

Met de uitschakeling van onder meer België, Denemarken en Duitsland sneuvelden al enkele grote Europese landen. Van der Goot ziet in Japan de grootste verrassing van het toernooi tot dusver. Dankzij een knappe 2-1 zege op Spanje sloten de Aziaten op verrassende wijze de poule E als nummer één af. "Het is echt fantastisch", vertelt de commentator. "Zonder dat ik er een heel duidelijke speelwijze uit kan halen."

Successen zoals de groepswinst van Japan en de sensationele 2-1 overwinning van Saudi-Arabië op Argentinië zijn volgens Van der Goot de gebeurtenissen die het WK zo leuk maken. "De verschillen zijn wat kleiner geworden tussen de landen. Er is geen één ploeg die zomaar over tegenstanders heen walst. Op Frankrijk misschien na. Die speelden de laatste wedstrijd met een B-ploeg tegen Tunesië (1-0 nederlaag, red.). Ik zie van alle deelnemers Frankrijk het minst snel op onbegrijpelijke wijze verliezen. Maar er is niet één team dat echt zo duidelijk veel sterker is dan andere ploegen. Daardoor liggen de verrassingen altijd op de loer."

Wytse van der Goot

Voetbalcommentator- en presentator Wytse van der Goot

De Mos bezigt woorden van soortgelijke strekking. "Brazilië, Spanje en Argentinië zijn de favorieten, maar de topfavoriet is Frankrijk. Wij zitten daaronder. Wij zitten in de subtop, maar meer ook niet." Dat de Hagenaar de wereldkampioen van 2018 aanwijst als grootste kanshebber, heeft volgens vooral te maken met maar één speler: Kylian Mbappé. "Hij is bijna niet af te stoppen. Maar als je tegen een slechte wedstrijd aanloopt in de knock-outfase dan ben je gezien."

Musiala de absolute uitblinker

Gevraagd naar de blikvanger van dit eindtoernooi reageren beide mannen resoluut: Bayern München-parel Jamal Musiala. "Op het middenveld bij Duitsland was hij de enige creatieve man", zegt De Mos. "Hij kan de boel een beetje verbinden met de aanval, wat Goretza en Kimmich niet kunnen. Hij is uitzonderlijk creatief en moet het in zijn eentje doen."

Het feit dat Musiala het vaak 'alleen' lijkt te doen is uniek, wat De Mos betreft. "De meeste middenvelders doen het samen: zoals Gavi en Pedri. Hetzelfde geldt voor Frenkie de Jong: hij komt niet uit de verf omdat hij het alleen moet doen. Musiala doet het alleen en hij kan het ook alleen. Hij is echt heel erg bijzonder."

Aad de Mos

Oud-trainer en huidig analist Aad de Mos

Van der Goot sluit zich bij de analist aan. Tegelijkertijd stoort hij zich aan de opportunistische berichtgeving in de media over Duitsland na de onverwachte uiteschakeling. "Ik heb echt genoten van Duitsland. Ze speelden zo goed. Musiala is wat mij betreft de beste speler van het toernooi." Toch had de vaste Rondo-presentator meer échte uitblinkers verwacht. "Dat ontbeert het toernooi een beetje tot nu toe: de échte smaakmakers en de echte ontdekkingen. Er moeten ook altijd wat kleurrijke figuren rondlopen. Dat ontbreekt een beetje."

Maar het spel van Musiala maakt een hoop goed. "Wat een voetballer. Alhoewel België en Duitsland van mij nooit het WK mogen winnen, vind ik het wel heel jammer dat Duitsland eruit ligt. Ik heb er bij vlagen van gesmuld. Defensief was het nogal mager. Veel van de kansen tegen gingen er ook in. Dat is ook dan wel weer voetbal...", aldus Van der Goot.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!