Roemenië kent slechte generale voor EK en boekt slechtste prestatie ooit

Roemenië kent slechte generale voor EK en boekt slechtste prestatie ooit
8 juni om 21:00

Roemenië kent een rampzalige voorbereiding op het EK 2024. De ploeg van Edward Iordanescu kwam vrijdag in Boekarest niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen dwergstaat Liechtenstein.

Roemenië speelt over negen dagen zijn eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne. Eerder deze week wist de ploeg al niet te imponeren tegen Bulgarije (ook 0-0). Het gelijkspel tegen Liechtenstein, de nummer 202 op de wereldranglijst, wordt gezien als het slechtste resultaat ooit van Roemenië. "Het doelpuntloze gelijkspel tegen Liechtenstein is statistisch gezien het slechtste resultaat in de geschiedenis van het Roemeense nationale team," schrijft Digi Sport. Roemenië staat zelf 46ste op de ranglijst.

Sinds maart heeft Roemenië geen enkele oefenwedstrijd meer weten te winnen. De wedstrijd tegen Liechtenstein was bedoeld als een makkelijke afsluiter, maar dat pakte anders uit. Liechtenstein, dat in de afgelopen twee jaar slechts één keer niet had verloren, bood stevig weerstand. Roemenië wist pas na tachtig minuten een echte kans te creëren, maar ook deze werd niet benut.

Het één na slechtste resultaat van Roemenië werd behaald in 2011, toen het team niet verder kwam dan een 3-3 gelijkspel tegen Moldavië, dat toen de nummer 136 van de wereldranglijst was. Opvallend is dat vier van de vijf slechtste resultaten van Roemenië in de afgelopen drie jaar zijn behaald.

Roemenië wist zich overtuigend te kwalificeren voor het EK 2024 door 22 punten te behalen in een groep met Zwitserland, Israël, Wit-Rusland, Kosovo en Andorra. Tijdens het EK zal Roemenië naast Oekraïne ook spelen tegen België en Slowakije.