IS-terrorist opgepakt tijdens sollicitatie voor EK

Duitsland vlak voor EK opgeschrikt: verdachte terrorist opgepakt na sollicitatie

8 juni om 19:25
Laatste update: 8 juni om 19:40

Zes dagen voor de start van het EK 2024 in Duitsland is er grote onrust ontstaan. De Duitse politie heeft een 23-jarige verdachte IS-terrorist opgepakt die als beveiliger wilde werken tijdens het EK.

Volgens de Duitse krant Bild werd de man ontdekt tijdens de screening van zijn sollicitatie. De man stond al bekend als aanhanger van IS bij de Duitse veiligheidsdienst. De arrestatie vond vervolgens plaats op de luchthaven van Keulen, waarbij ook de moeder en zus van de verdachte man werden aangehouden. De Duitse politie nam vervolgens de telefoons en computers die de verdachte in bezit had in beslag en doorzocht zijn woning. Verder onderzoek toonde aan dat Soufian ook had gesolliciteerd voor twee andere grote evenementen in Rijnland-Palts: Rock am Ring en de 24 uur van Nürburgring.

De verdachte, Soufian T., een 23-jarige Duits-Marokkaans-Poolse man, werd gearresteerd door de politie van Keulen samen met de federale politie en de staatsveiligheidsdienst van Bonn. Zijn sollicitatie als beveiliger werd afgewezen na controle door de Duitse veiligheidsdiensten, die hem als vermoedelijke aanhanger van IS hadden geclassificeerd. De arrestatie volgde op de ontdekking dat Soufian een enkeltje naar Istanbul had geboekt, wat de verdenkingen tegen hem versterkte. Bij een huiszoeking werden meer mobiele telefoons, datadragers en computers in beslag genomen. Wat deze onderzoeken hebben opgeleverd, is nog niet bekend.

Duitsland neemt het vrijdag 14 juni als gastland op tegen Slovenië tijdens de openingswedstrijd van het toernooi. In een eerder stadium werd al bekend dat Duitsland de veiligheidsmaatregelen extra verstevigt voor het toernooi. Onder andere door middel van grenscontroles wil Duitsland het EK in goede banen leiden en de veiligheid van iedereen waarborgen.