Dit zegt Van Gaal over de kansen voor het Nederlands elftal op het komende EK

Dit zegt Van Gaal over de kansen voor het Nederlands elftal op het komende EK

8 juni om 19:05

Volgens Louis van Gaal maakt het Nederlands elftal kans om het EK 2024 te winnen. De voormalig bondscoach benadrukt dat Ronald Koeman erg afhankelijk is van de fitheid van de spelers.

Koeman nam het stokje over van Van Gaal na het WK in Qatar. De geboren Amsterdammer schat de kansen van Oranje hoog in. "Ik denk dat Nederland altijd een kans heeft, ik heb dat ook gezegd in Qatar. We bereikten de laatste acht en werden uitgeschakeld door penalty's, maar we hebben nooit een wedstrijd verloren," vertelt hij aan Sky Sports.

Van Gaal bespreekt de factoren die een rol spelen op een eindtoernooi. "We hebben een kans, maar je bent altijd afhankelijk van de fitheid van de spelers. Ze moeten tegenwoordig veel wedstrijden spelen en niemand is fit aan het einde. Je moet dus tegenwoordig ook wat geluk hebben. In Qatar had ik vier geblesseerde spelers tijdens het toernooi, dat is teveel," aldus Van Gaal.

Louis van Gaal spreekt zich bij Sky Sports uit over de kansen van het Nederlands elftal op het Europees Kampioenschap in Duitsland. De 72-jarige trainer, die Oranje op het vorige eindtoernooi naar de kwartfinales leidde, vindt dat de selectie van Ronald Koeman voldoende kwaliteit bezit om ver te komen, maar stipt aan dat de fitheid van de spelers een belangrijke voorwaarde is. "Ik denk dat Nederland áltijd een kans heeft, dat zei ik ook al in Qatar," begint Van Gaal. "Daar bereikten we de laatste acht, waarin we na strafschoppen uitvlogen, zonder een wedstrijd te verliezen. Ik denk dat Nederland altijd goede spelers heeft, die kennen ze in Engeland heel goed omdat er veel in de Premier League spelen. Maar ook bij grote clubs als Bayern München, Paris Saint-Germain en FC Barcelona."

Van Gaal benadrukt dat Oranje een kans maakt, maar de fitheid van de spelers cruciaal is. "Ze spelen tegenwoordig heel veel wedstrijden, niemand is fit aan het einde van het seizoen. Dus daar heb je ook geluk bij nodig." Dat geluk had hij zelf anderhalf jaar geleden niet: "In Qatar had ik vier geblesseerde spelers tijdens het toernooi. Dat is teveel."

Van de huidige Oranje-selectie is alleen Frenkie de Jong een vraagteken voor het openingsduel met Polen op 16 juni. De rest van de selectie van Koeman heeft een zwaar seizoen achter de rug. Neem aanvoerder Virgil van Dijk, die sinds augustus 57 wedstrijden voor club en land speelde. Wat Van Gaal betreft is het tijd dat de overvolle speelkalender wordt aangepakt. "Ik denk dat je de competities moet aanpassen. Dat er minder wedstrijden gespeeld worden." Het grote aantal blessures is volgens hem het bewijs: "Je ziet dat heel veel spelers geblesseerd zijn, daar hou ik niet van," besluit de oefenmeester.