Kan de selectie van Nederland nog veranderen?

Koeman roept Zirkzee op: waarom mag de selectie van Oranje aangepast worden?

12 juni om 22:05
Laatste update: 11 juni om 12:04

Ronald Koeman heeft hoogstwaarschijnlijk een beroep gedaan op Joshua Zirkzee. Daarmee is de selectie van Oranje van 25 spelers weer gegroeid naar 26 spelers. De definitieve selectie van het Nederlands elftal is dus nog altijd niet geheel definitief. Hoe zit dat precies? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Het blijft slecht nieuws regenen bij het Nederlands elftal. Frenkie De Jong en Teun Koopmeiners moesten beide het EK laten schieten. Daarbij kwam vandaag het nieuws rondom Brian Brobbey, maar het lijkt mee te vallen met de Ajax-spits. Volgens het laatste nieuws lijkt Zirkzee alsnog ingevlogen te worden door Koeman als 26e speler. Door het afvallen van Koopmeiners was nog een plek vrij binnen de selectie.

Hoe kan Koeman zijn selectie toch nog veranderen?

Koeman besloot zijn selectie op woensdag 29 mei bekend te maken. Daarmee ging Nederland mee in de stijl van andere landen om voor het toernooi de selectie naar buiten te brengen. Echter was de officiële inleverdatum van de UEFA pas op donderdagavond 6 juni om: 23.59 uur. Tot die tijd kon er nog geschoven worden met spelers. Dat gebeurde uiteindelijk niet.

Ook is er nog een andere regel voor wanneer de deadline wel gepasseerd is en daarvan maakt het Nederlands elftal momenteel gebruik. Selectiespelers die ziek worden of een blessure oplopen, mogen wel worden vervangen mits zij het gehele toernooi zullen missen. Echter moet een speler dan wel niet fit bevonden worden door de teamdokter en een dokter van het medisch comité van de UEFA. De voetbalbond heeft uiteindelijk de beslissing in handen. 

Als laatste is er de volgende regel: 'Keepers én veldspelers mogen nog voor de eerste EK-wedstrijd van het land worden vervangen. Voor doelmannen geldt dat dit ook nog na de eerste wedstrijd mag gebeuren, zelfs als de overige keepers allemaal fit zijn.'

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!