Nieuws

Zo kan Ajax zich nog rechtstreeks plaatsen voor de groepsfase van de Europa League

Zo kan Ajax zich nog rechtstreeks plaatsen voor de groepsfase van de Europa League

23 april - 19:45 Laatste update: 24 april - 23:11

Ajax heeft nog altijd kans op een directe plek in de groepsfase van de Europa League, ondanks dat het team momenteel vijfde staat in de Eredivisie. Deze positie kwalificeert hen niet automatisch, maar een reeks gunstige resultaten in andere competities zou de Amsterdammers toch naar de groepsfase kunnen leiden. VoetbalNieuws neemt de mogelijke scenario's door!

Om deze felbegeerde plek te bemachtigen, moet allereerst Ajax zelf de vijfde plek behouden in de Eredivisie. Na het teleurstellende gelijkspel tegen Excelsior moeten de Amsterdammers hopen op misstappen van nummer zes NEC, dat één punt minder heeft en een wedstrijd minder speelde. De Nijmegenaren hebben wel een pittig schema in petto: onder meer AZ en Feyenoord worden nog getroffen.

Daarnaast moet het hopen op prestaties in het buitenland. Zo speelt FC Porto een cruciale rol in dit scenario. De Portugezen moeten derde eindigen in de eigen competitie óf de bekerfinale van Sporting CP winnen. Deze overwinning zou ook een direct ticket naar de Europa League voor Porto betekenen, waardoor later een ander ticket via coëfficiënten mogelijk doorschuift naar Ajax.

Zien we Porto de beker winnen of derde eindigen in de Primeira Liga, dan moet Ajax daarnaast ook nog hopen binnenlands succes van de overgebleven halvefinalisten van de Conference League. Het is namelijk van belang dat de winnaar van dit Europese toernooi ook in eigen land een direct ticket voor Europees voetbal weet te grijpen. In de halve finales strijden Aston Villa en Olympiakos én Club Brugge en Fiorentina nog voor de bekerwinst. Door de onderstaande pakken de halvefinalisten ook in de binnenlandse competities mogelijk een rechtstreeks ticket voor Europees voetbal.

Scenario's halve finalisten ECL

Club Brugge: tweede eindigden, staat het momenteel ook
Olympiakos: kampioen worden van Griekenland, staan momenteel vierde
Aston Villa: vijfde eindigen, staan momenteel zelfs vierde