Nieuws

Bekerwinst Feyenoord zorgt voor wisselingen: zo werkt de Europese ticketverdeling

Bekerwinst Feyenoord zorgt voor wisselingen: zo werkt de Europese ticketverdeling

22 april - 08:55

Feyenoord won tegen NEC voor de veertiende keer in de clubgeschiedenis de KNVB Beker. Het leverde een groot volksfeest op in Rotterdam, maar ook in andere steden was er blijdschap. Wat betekent de bekerwinst van Feyenoord voor de rest van de EredivisieVoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

PSV staat op het punt om kampioen te worden in de Eredivisie. De Eindhovenaren staan op matchpoint en de 25ste landstitel kan hun niet meer ontgaan. Dankzij prestaties van Nederlandse clubs in Europa steeg de Eredivisie en dus kwamen er meer Europese tickets beschikbaar. Voor het eerst dit jaar plaatst ook de nummer twee zich direct voor de vernieuwde groepsfase van de Champions League. Feyenoord is de nummer twee van de Eredivisie en zal daarom het miljoenenbal in gaan. Het Europese ticket wat de winnaar van de KNVB beker krijgt zal dus doorschuiven.

Wat betekent de bekerwinst van Feyenoord voor de rest van de Eredivisie?

Vanuit Alkmaar en Amsterdam zal er ook gejuichd zijn voor de bekeroverwinning van de Rotterdammers. Door de bekerwinst van Feyenoord schuift het ticket voor de groepsfase van de Europa League door naar de nummer vier van de ranglijst. Dat is op dit moment AZ. De nummer vier plaatst zich doorgaans voor de tweede voorronde van de Europa League, maar dat ticket schuift door naar de nummer vijf van de Eredivisie, Ajax. Daarmee zullen de Amsterdammers hoogstwaarschijnlijk de play-offs voor Europees voetbal ontlopen. Die gaan nu tussen de nummer zes tot en met negen. 

FC Twente, de nummer drie van de ranglijst, zal nog steeds strijden voor een ticket voor de Champions League. Zij zullen instromen in de derde voorronde Champions League. Plaats vier geeft recht op directe deelname aan de Europa League en Ajax zal graag dat ticket nog bemachtigen. Het gat tussen de Amsterdammers en AZ is zeven punten, maar het speelschema van de Alkmaarders is een stuk zwaarder dan die van Ajax. Het gat tussen Ajax en NEC is slechts één punt en dus moet de ploeg van John van 't Schip ook nog altijd naar beneden kijken.

Hoe ziet de Europese ticketverdeling er op dit moment precies uit?

1. PSV = Hoofdfase Champions League
2. Feyenoord = Hoofdfase Champions League
3. FC Twente = Derde voorronde Champions League
4. AZ = Groepsfase Europa League
5. Ajax = Tweede voorronde Europa League
6. NEC = play-offs voor ticket tweede voorronde Conference League
7. FC Utrecht = play-offs voor ticket tweede voorronde Conference League
8. Go Ahead Eagles = play-offs voor ticket tweede voorronde Conference League
9. Sparta Rotterdam = play-offs voor ticket tweede voorronde Conference League