Nieuws

Dit zegt hattrickheld John Guidetti over de Klassieker en zijn tijd bij Feyenoord

Dit zegt hattrickheld John Guidetti over de Klassieker en zijn tijd bij Feyenoord

4 april - 08:34 Laatste update: 08:35

John Guidetti, wiens naam onlosmakelijk verbonden is met Feyenoord na een memorabele hattrick tegen Ajax in 2012, spreekt vol vertrouwen over de aankomende Klassieker. De Zweedse spits, tegenwoordig actief bij AIK, deelt in een openhartig gesprek met het Algemeen Dagblad zijn verwachtingen en reflecties over zijn tijd bij de Rotterdamse club.

"Feyenoord moet winnen van Ajax zondag, maar eerst Volendam-uit. Niets meer laten liggen nu", stelt Guidetti, die de huidige situatie bij Ajax scherp analyseert. "Die zitten in een seizoen waarin echt alles misgaat. Onvoorstelbaar bijna. Daar moet nog een extra nederlaag bijkomen zondag. Hebben ze al een nieuwe directeur?", vraagt hij cynisch.

Guidetti, die destijds door zijn hattricks ook wel bekend stond als 'Driedetti', blikt terug op de memorabele dag in januari 2012, toen Feyenoord Ajax met 4-2 wist te verslaan. "Jonge supporters van Feyenoord weten het misschien niet, maar in die tijd won Feyenoord niet zomaar van Ajax. Het voelde toen als een keerpunt, een moment waarop de club na alle moeilijke jaren weer de weg omhoog vond. Toen ik kwam, moesten Leroy Fer en Georginio Wijnaldum verkocht worden aan de directe concurrenten FC Twente en PSV. Feyenoord kwam van de tiende plek. Er stond een soort veredeld jeugdelftal met een geweldige trainer Ronald Koeman. Maar we gingen ervoor, volle bak."

Tijdens het seizoen 2011/2012 werd Guidetti een legende in Rotterdam door twintig doelpunten te scoren in 23 eredivisiewedstrijden. De Zweed spreekt met warmte over zijn tijd bij de club, ondanks de fysieke tegenslagen die hij heeft moeten overwinnen door een ernstige virusinfectie. De connectie met Feyenoord en de supporters blijft onverminderd sterk. "Ik ben de mensen dankbaar voor de steun dat ene seizoen", zegt hij. "Nog steeds krijg ik berichten van Feyenoorders die over die periode beginnen. Of ik loop mensen waar dan ook ter wereld tegen het lijf die beginnen over die drie goals tegen Ajax. Ik ben nooit meer terug geweest in De Kuip en dat knaagt wel een beetje. Wat zou het mooi zijn als AIK tegen Feyenoord zou kunnen spelen. Een oefenwedstrijd organiseren, dat kan toch? Nog eenmaal als speler die Kuip in, het is een droom."

Guidetti verwacht dat Feyenoord Ajax komende zondag gaat verslaan, net als toen. "Toen wij met 4-2 wonnen in 2012, was dat reden voor drie dagen feest. Inmiddels voelt dat waarschijnlijk anders. Is het iets wat normaal gevonden zal worden. Zoals het hoort."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!