Nieuws

Hierdoor kwam Ajax dit seizoen aan een historisch hoog aantal basisspelers

Hierdoor kwam Ajax dit seizoen aan een historisch hoog aantal basisspelers

28 maart - 19:51

Ajax heeft dit seizoen een ongekend aantal van 31 verschillende basisspelers ingezet, een historisch hoog aantal voor de Eredivisie. Dat blijkt uit een analyse van ESPN. Om te achterhalen wat de redenen achter dit hoge aantal basisklanten bij de Amsterdammers kan zijn, ging VoetbalNieuws op onderzoek uit!

Ajax heeft dit seizoen een ongekend aantal van 31 verschillende basisspelers ingezet, een historisch hoog aantal voor de Eredivisie. Dat blijkt uit een analyse van ESPN. Voor de interlandperiode werd Mika Godts de 31ste Ajax-speler die in 2023/2024 aan de aftrap verscheen. Dat aantal is niet alleen opmerkelijk in het huidige seizoen, maar ook opmerkelijk in de geschiedenis van de Eredivisie. Sinds de oprichting van de competitie in 1954 waren er namelijk slechts vier clubs met meer verschillende basisspelers. ADO Den Haag voert de lijst aan met 35 spelers in het seizoen 2020/2021, gevolgd door FC Groningen met 32 spelers vorig seizoen. Beide teams degradeerden in die periodes.

Daartegenover staat de stabiliteit bij de top drie. PSV, Feyenoord en FC Twente hebben dit seizoen allemaal respectievelijk slechts 22 verschillende basisspelers gebruikt. Die ploegen hanteren dus een vaste kern, wat hun succes lijkt te ondersteunen. Uit analyses blijft dat kampioensteams over de laatste jaren gemiddeld 23 verschillende spelers inzetten. Dit seizoen voert SC Heerenveen de lijst met minste basisspelers aan. De Friezen gebruikten er tot dusver negentien.

De veelvuldige wisselingen bij Ajax wijken dus sterk af van dat ideale patroon en worden als ‘schrikbarend’ bestempeld. De verschillende coaches van Ajax dit seizoen, Maurice Steijn, John van ’t Schip en interim-coach Hedwiges Maduro, hebben daaraan bijgedragen. Ondanks het naderen van het record van ADO, lijkt het onwaarschijnlijk dat Ajax dat aantal dit seizoen nog zal gaan overtreffen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!