Kroes moet kiezen: deze trainers zouden Van 't Schip kunnen opvolgen bij Ajax

Kruispunt voor Kroes: deze trainers zouden Van 't Schip kunnen opvolgen bij Ajax

29 maart om 08:10
Laatste update: 29 maart om 08:10

Ajax staat op een belangrijk kruispunt met de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer. John van 't Schip kondigde donderdagmiddag aan dat hij komend seizoen niet langs de lijn zal staan, maar een andere rol binnen de club toebedingt krijgt. VoetbalNieuws.nl verdiept zich in de opties voor algemeen directeur Alex Kroes, rekening houdend met zowel gevestigde namen als opkomende talenten.

Pepijn Lijnders

Pepijn Lijnders valt op door zijn tactische scherpzinnigheid naast Jürgen Klopp bij Liverpool. Met zijn betrokkenheid bij eindzeges in zowel de Premier League als de Champions League, toont Lijnders aan dat hij op het hoogste niveau kan presteren. Zijn Nederlandse achtergrond en voorliefde voor dynamisch voetbal zouden hem een kandidaat voor Ajax kunnen maken. Dat wordt versterkt door het feit dat Fabrizio Romano op 27 maart publiceerde dat Lijnders op een shortlist zou staan, samen met nog drie andere namen. Wie dat zijn, is nog onbekend. In dit artikel lees je argumenten voor en tegen de mogelijke aanstelling van de 41-jarige Broekhuizenaar. Hoewel Romano er van overtuigd was dat Lijnders op de lijst staat, denkt De Telegraaf daar heel anders over. De naam van Lijnders zingt wel rond, maar niet als hoofdtrainer.

Pepijn Lijnders van Liverpool wordt genoemd als mogelijke nieuwe coach van Ajax

Dave Vos

Dave Vos (40), een sleutelfiguur binnen de Ajax Academy, is momenteel de hoofdtrainer van Jong Ajax en synoniem voor de ontwikkeling van jong talent en het implementeren van attractief voetbal. Zijn promotie naar het eerste elftal zou de voortzetting van Ajax’ traditie van binnenuit beloven, gekoppeld aan een frisse tactische benadering. Vos was in het seizoen 2021/2022 de assistent van Giovanni van Bronckhorst bij Rangers FC. Met de Schotten reikten zij gezamenlijk tot de finale van de Europa League. Zijn potentie is onbetwist, maar de vraag is of het nu al het juiste moment is voor zo'n grote verantwoordelijkheid als Ajax-coach.

Dave Vos van Jong Ajax zou trainer van Ajax 1 kunnen worden

Pascal Jansen

Pascal Jansen wordt tevens gezien als een logische kandidaat gezien zijn verleden als assistent onder Arne Slot en ervaringen bij AZ. Ondanks een minder attractief veldspel vergeleken met zijn voorgangers bij Ajax, heeft Jansen laten zien dat hij teams stabiel en competitief kan maken. Bovendien werd Jansen de afgelopen maanden meermaals gespot op de tribunes van de Johan Cruijff ArenA. Belangrijk punt: Jansen werkte bij AZ samen met Kroes en Marijn Beuker, de mannen die direct gaan over de aanstelling van een nieuwe trainer.

Pascal Jansen werd ontslagen bij AZ, maar zou de nieuwe coach van Ajax kunnen worden

Frank de Boer

Frank de Boer zou kunnen terugkeren naar de club waar hij vier landstitels won, maar gezien zijn recente uitdagingen in het buitenland en als bondscoach van het Nederlands elftal, kan teruggrijpen op het verleden worden gezien als een stap terug.

Frank de Boer zou kunnen terugkeren bij Ajax

Albert Stuivenberg

Albert Stuivenberg is een goede vertrouweling van technisch adviseur Louis van Gaal en biedt een interessante mix van ervaring en affiniteit met opleiding en ontwikkeling. Zijn lange periodes als assistent (onder meer bij Manchester United en Jong Oranje, red.) roepen echter, net als bij Lijnders, vragen op over zijn huidige capaciteiten als hoofdtrainer. In 2017 presteerde hij naar behoren bij KRC Genk. Inmiddels is Stuivenberg de assistent van Mikel Arteta bij Arsenal. The Gunners moesten net als Ajax van ver komen, maar zijn weer back-on-top in Europa.

Albert Stuivenberg is assistent van Arteta bij Arsenal en een interessante optie voor Ajax

Mitchell van der Gaag

Mitchell van der Gaag heeft bewezen nauw samen te kunnen werken met topcoaches zoals Erik ten Hag, maar Ajax zal voorzichtig zijn om niet in een soortgelijk scenario als met Alfred Schreuder te belanden, waar de verwachtingen niet werden waargemaakt. 'Van der Gaag is tactisch onderlegd en koestert een goede band met een aantal spelers uit de huidige Ajax-selectie, waaronder Brian Brobbey', schreef Voetbal International over hem. Als hoofdtrainer heeft Van der Gaag met klussen bij FC Eindhoven, Excelsior en NAC Breda echter geen al te indrukwekkend cv.

Dick Schreuder

De naam Schreuder viel net al even, maar in dit rijtje hebben we het over zijn broer Dick, die indruk heeft gemaakt bij PEC Zwolle en dat momenteel dunnetjes overdoet in Spanje. Met CD Castellón staat hij op het punt om te promoveren naar het tweede niveau. Kenneth Perez deed onlangs nog een goed woordje voor hem bij ESPN. "Ajax zoekt een soort tweede Arne Slot", zei de Deense analist, waarna hij Schreuder opperde. "Natuurlijk gaan mensen hun wenkbrauwen optrekken, omdat het een trainer van Zwolle is en omdat hij nu op het derde niveau in Spanje werkt. Daarom zul je hem wel ongelofelijk veel rugdekking en macht moeten geven." VI stelde dat Schreuder 'gepassioneerd is en rechtlijnig in zijn visie en niet zal schuwen om tegen de heilige huisjes in Amsterdam aan te trappen.'

Dick Schreuder van CD Castellon zou eventueel de nieuwe trainer van Ajax kunnen worden

Joseph Oosting

Ten slotte laat Joseph Oosting met FC Twente zien wat er mogelijk is met beperkte middelen, door een sterke tactische organisatie en prestaties in topwedstrijden. Net als Schreuder, ontbreekt het Oosting echter aan ervaring in de Europese top, wat een risico kan vormen voor Ajax. De Emmenaar heeft bovendien nog een doorlopend contract in Enschede, waar spelers en supporters met hem weglopen.

Joseph Oosting van FC Twente zou John van 't Schip kunnen opvolgen als trainer van Ajax

Out-of-the-box-opties

Kjetil Knutsen heeft met zijn succes bij FK Bodø/Glimt getoond dat hij een team kan transformeren. De aanpak van de Noor sluit goed aan bij de ambities van Ajax. Bovendien was hij eerder al eens in beeld in Amsterdam, maar toen werd Maurice Steijn aangesteld. Daarnaast is de naam van Jesse Marsch een andere die opvalt. De Amerikaan zit sinds zijn ontslag bij Leeds United zonder club en zou, met zijn filosofie van hoge druk en energiek voetbal, Ajax kunnen verrijken. Graham Potter zou zelfs persoonlijk al interesse hebben getoond om de nieuwe hoofdtrainer van Ajax te worden. Hij maakte eerder indruk bij Brighton & Hove Albion en werkte kortstondig bij Chelsea.

Ruud van Nistelrooy is na zijn vertrek bij PSV ook toe aan een nieuwe uitdaging en geldt volgens velen als een veelbelovende coach, al is zijn Eindhovense voetbalhart wellicht een obstakel. Datzelfde geldt voor Mark van Bommel, die met Royal Antwerp bewijst succes te kunnen hebben in de top en bekend staat om zijn tactische discipline en bereidheid om jong talent een kans te geven.