Nieuws

Conclusies van Koeman: Dumfries én Frimpong mogelijk, Memphis óf Brobbey in spits

Conclusies van Koeman: Dumfries én Frimpong mogelijk, Memphis óf Brobbey in spits

18 maart - 17:12 Laatste update: 17:48

Ronald Koeman heeft maandagmiddag met een persconferentie afgetrapt richting het EK van aankomende zomer in Duitsland. Tijdens het persmoment vielen er een aantal dingen op. VoetbalNieuws.nl zet deze zeven opvallendheden voor je op een rij.

Deur voor geblesseerde Brobbey en Zirkzee blijft open

Zowel Joshua Zirkzee als Brian Brobbey hebben zich wegens blessures af moeten melden voor de aankomende interlandperiode. Waar Koeman eerder aangaf dat de aankomende interlandperiodes cruciaal zijn voor spelers om bij de vaste EK-selectie te komen, is de deur voor het spitsenduo nog niet gesloten. Koeman had in Brobbey een optie gezien voor de spitspositie de komende wedstrijden en noemt het een ‘teleurstelling’ dat hij er niet bij is. Voor Zirkzee blijft de deur ook 'wagenwijd' open staan, zo zei de bondscoach.

Koeman wil met drie middenvelders spelen

Het gaat de laatste jaren veel over het systeem van het Nederlands elftal. Koeman heeft maandag duidelijk gemaakt dat hij het liefst met 'drie échte middenvelders' wil spelen. Frenkie de Jong is er daar indien fit sowieso één van, maar is geen vreemde conclusie. Wel is het zo dat de invulling van ‘die ene plek naast Frenkie’ niet per se van toepassing hoeft te zijn. Drie van de acht geselecteerde middenvelders maken dus kans op een basisplaats in Oranje.

Toets voor Wijnaldum

De meest opvallende naam in de Oranje-selectie is misschien wel die van Georginio Wijnaldum. De in Saudi-Arabië middenvelder krijgt de kans om zich tijdens deze interlandperiode te laten zien. Koeman wil het geen 'examen' noemen, maar in feite is het dat wel. Het is niet zo dat Wijnaldum allebei de oefenwedstrijden in actie gaat komen. "We hebben nu wedstrijden, dan kan ik hem beter beoordelen. Hij zal een gedeelte van beide wedstrijden gaan spelen. Van één wedstrijd, of beide wedstrijden. Of een hele wedstrijd. Daar zijn we nog niet over uit."

Flekken of Verbruggen gaat spelen

Met Mark Flekken, Bart Verbruggen en Marco Bizot heeft Koeman drie opties onder de lat. Dat komt ook mede door de blessure van Justin Bijlow, maar die lijkt zich toch zorgen te moeten maken. De bondscoach wil gezien het aantal spelers dat hij mee wil nemen 'echt fitte spelers', zo gaf hij aan.

Gezien de vastigheid die Koeman wil creëren, is hij van plan om Verbruggen of Flekken te laten keepen, zo liet hij doorschemeren. Eerder gaf de bondscoach al aan dat hij in Verbruggen of Bijlow de eerste doelman van Oranje ziet, dus eerstgenoemde doelman staat nu het hoogst in de pikorde.

Geen Brobbey én Memphis in twee-spitsensysteem

Brobbey is dan wel afwezig, maar Memphis Depay is dat niet. Koeman kijkt met veel plezier naar de ontwikkelingen die de aanvaller doormaakt bij Atlético Madrid, zo liet hij blijken. Wat we in ieder geval kunnen vergeten is een basisplaats voor het specifieke spitsenduo. Mocht Oranje met twee spitsen gaan spelen, dan zullen Memphis en Brobbey niet samen de aanval vormen. "Dat heeft niet mijn voorkeur. Of Memphis linksbuiten, dat kan", klonk het.

Ook de herstellende Jurriën Timber maakt nog kans

Jurriën Timber werkt momenteel hard tijdens de revalidatie van zijn kruisbandblessure. De verdediger staat weer op het trainingsveld van Arsenal, maar is nog niet fit genoeg om wedstrijden te spelen. Ondanks dat Oranje ruim in de verdedigers zit, is het niet uitgesloten dat Timber alsnog op het EK verschijnt. "Dat ligt aan het feit dat hij weer gaat spelen. Als hij één of twee wedstrijden speelt is het kort dag, maar als hij iets eerder in actie komt dan blijft het altijd een optie."

Frimpong en Dumfries samen?

Met Denzel Dumfries en Jeremie Frimpong heeft het Nederlands elftal twee ijzersterke rechtsbacks in huis. Op voorhand zou je zeggen dat Koeman een keuze moet maken, maar daar wil hij niet per se iets van weten. "Hij kan rechtsbuiten spelen, dus dan kan hij ook samen met Dumfries spelen. Dat hij hangend aan de rechterkant kan spelen is duidelijk, of je nou met vier of vijf speelt bij Leverkusen, dan is hij gewoon aanvallend gezien rechtsbuiten", aldus de bondscoach, die niets zegt over de optie om hem als linksback te laten spelen.

Het Nederlands elftal speelt in totaal twee oefeninterlands de komende week. Aanstaande vrijdag staat het duel met Schotland op het programma, de dinsdag erop wacht Duitsland.