Minteh over het ontsnappen aan de dood

Minteh ontsnapte twee keer aan de dood: zo kijkt de aanvaller daarop terug

13 maart om 14:17
Laatste update: 13 maart om 14:33

Yankuba Minteh is pas negentien jaar, maar ontsnapte in zijn jonge leven al twee keer aan de dood. De vleugelspeler, die door Newcastle United aan Feyenoord is verhuurd, blikt in gesprek met Voetbal International terug op de heftige momenten. Dit is wat de Gambiaan erover te zeggen heeft. 

Hoe kijkt Minteh terug op de gevaarlijke momenten?

Minteh deed afgelopen winter met Gambia mee aan de Afrika Cup in Ivoorkust. Toch had het niet veel gescheeld, of ze waren door een probleem in het vliegtuig helemaal niet aangekomen in het gastland. "Eenmaal onderweg begonnen we ons allemaal suf te voelen", herinnert de vleugelspeler zich. "Ik dacht nog: Wat gek, en viel in een diepe slaap. Toen ik wakker was, waren we opeens terug in Gambia. Bleek dat er onvoldoende zuurstof in het vliegtuig was. Waren we een half uur verder gevlogen, had niemand het overleefd. Gelukkig kwam men er net op tijd achter."

Enkele maanden daarvoor wist Minteh ook al de dood te ontlopen. Het nationale elftal was namelijk aanwezig in Marokko voor een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Congo-Brazzaville toen daar een hevige aardbeving plaatsvond. "We zaten met een groep spelers aan het zwembad, toen we opeens alles voelden trillen", laat de jongeling weten. "Het ging tekeer, alles schudde op zijn grondvesten heen en weer. Mensen riepen: 'Earthquake!' In paniek rende ik naar het hotel om daar te schuilen, maar dat was geen goed idee. 'Yankuba, kom terug', riepen de jongens. We zijn stil gaan liggen in de hoop dat het snel zou stoppen. Toen dat eenmaal zo was, zijn we snel naar een open plek gelopen."

Uiteindelijk hebben de twee incidenten ervoor gezorgd dat veel spelers van de Gambiaanse ploeg professionele hulp hebben gezocht. Minteh heeft ervoor gekozen dat zelf niet te doen. "Ik snap het, want het was niet niks. Sommige jongens hadden behoefte erover te spreken. Ik ben daar minder van. Natuurlijk was ik wel geschokt, onze levens hebben op het spel gestaan, maar tegelijkertijd kun je ook weinig doen. Dingen gaan zoals ze gaan. Ik stap gewoon zonder problemen het vliegtuig in. Het heeft geen zin om bang te zijn, want waarom zou je? Wat er met je gebeurt, ligt niet in jouw handen. God beslist", sluit de vleugelspeler af.