Hoe verliep de carrière van Paul Pogba?

Duurste aller tijden en WK-winst: zo verloopt de carrière van de geschorste Pogba

29 februari om 13:56
Laatste update: 29 februari om 14:03

Paul Pogba heeft donderdag te horen gekregen dat hij de komende vier jaar geschorst is. De speler ontvangt deze schorsing na een positieve dopingtest. Hoe verliep tot nu toe eigenlijk de carrière van de speler die de komende vier jaar niet in actie komt?

Paul Pogba staat al vanaf jonge leeftijd in de schijnwerpers. In 2009 verruilde hij Le Havre voor de jeugdopleiding van Manchester United. Bij de Red Devils maakte de Fransman in 2011 zijn debuut. In de League Cup wedstrijd tegen Leeds United verving hij in de rust Ryan Giggs. Het bleef voor de middenvelder bij enkele invalbeurten en door het gebrek aan perspectief besloot hij zijn contract bij United niet te verlengen en transfervrij de overstap te maken naar Juventus.

Eerste periode van Pogba bij Juventus

Op 3 augustus 2012 tekende Pogba zijn contract bij Juventus. Bij de Italianen was de speler vrijwel meteen basisspeler. In 2013 werd de speler uitgeroepen tot Golden Boy. Deze prestigieuze prijs wordt elk seizoen uitgereikt aan het grootste talent op de Europese velden. Met Juventus werd Pogba in al zijn seizoenen kampioen van Italië. Bij Juventus speelde de Franse speler in totaal 178 wedstrijden waarin hij goed was voor 34 doelpunten en 50 assists.

Terugkeer bij Manchester United

Zijn goede statistieken bij Juventus waren voor manchester United reden genoeg om de voormalig jeugdspeler terug naar Engeland te halen. Met maar liefst een transfersom van 105 miljoen euro was Pogba op dat moment de duurste voetballer aller tijden. In zijn eerste seizoen terug op Engelse bodem won hij met United de Europa League. In de finale tegen Ajax was hij verantwoordelijk voor de 0-2 van de Engelsen. Bij Manchester werd Pogba, mede door veel blessures, zijn prijskaartje nooit echt waard. In het seizoen 2021/2022 werd duidelijk dat de Fransman wederom United transfervrij wilde verlaten.

Pogba besloot om de transfervrij de overstap te maken naar zijn oude club Juventus. Pogba tekende een contract tot de zomer van 2026 bij de Oude Dame. Ook hier bleef het blessureleed aanhouden en speelde de speler weinig wedstrijden voor Juventus. In augustus 2023 werd Pogba positief getest op doping. Na de wedstrijd tegen Udinese (3-0) testte hij positief op testosteron en werd tijdelijk geschorst. Donderdag kwam naar buiten dat de speler voor vier jaar geschorst is. 

Pogba als International

Pogba werd in 2013 uitgeroepen tot speler van het toernooi tijdens het WK O20. Op 22 maart van dat jaar mocht hij voor het eerst deel uitmaken van Les Bleus.  In 2014 was Pogba voor het eerst actief op een eindtoernooi met Frankrijk. Op het EK twee jaar later was Pogba wederom van de partij. De Fransen kwamen tot de finale, maar die ging verloren tegen Portugal. Zijn grootste succes beleefde als International beleefde Pogba in 2018. Met de Fransen scoorde hij in de openingswedstrijd en werd hij wereldkampioen in Rusland.