Nieuws

In groen-wit en rood-wit: welke spelers speelden voor Feyenoord en FC Groningen?

In groen-wit en rood-wit: welke spelers speelden voor Feyenoord en FC Groningen?

29 februari - 09:45 Laatste update: 09:45

In de halve finale van de KNVB Beker staan Feyenoord en FC Groningen tegenover elkaar. Het is alweer even geleden dat De Trots van het Noorden de trip naar De Kuip maakte, maar in de geschiedenis speelde genoeg spelers zowel in het groen-wit als rood-wit. Welke spelers waren dat? VoetbalNieuws.nl geeft je een beeld.

Ronald Koeman

De huidige bondscoach van het Nederlands elftal is een van meest bekende voetballers die uit de jeugdopleiding van FC Groningen is gekomen. Op zeventienjarige leeftijd maakte Koeman zijn debuut in het eerste elftal te samen met zijn broer Erwin Koeman en in het seizoen 1979/1980 promoveerde De Trots van het Noorden naar de Eredivisie. Gestaagd zou de club groeien naar een subtopper op het hoogste niveau van Nederland met een vijfde plaats in het seizoen 1982/1983. Dat was ook het laatste seizoen van Koeman in het groen-wit, want hij trok in de zomer richting Ajax.

Uiteindelijk zou Koeman een geweldige carrière hebben met onder andere de winst van het Europees Kampioenschap in 1988 en twee Champions League overwinningen met PSV en FC Barcelona. Hij werd in 1987 en 1988 uitgeroepen tot Nederlands voetballer van het jaar en scoorde voor Barça in de finale van het miljoenenbal de winnende treffer tegen Sampdoria. Aan het einde van zijn voetballoopbaan besloot Sneeuwvlokje te gaan afbouwen bij Feyenoord. Van 1995 tot 1997 was hij actief in Rotterdam en in totaal speelde hij 79 wedstrijden en daarin scoorde Koeman 23 keer. 

John de Wolf

Het Beest van Rotterdam is een echte publieklieveling van Het Legioen en in totaal speelde De Wolf 111 wedstrijden in het eerste elftal van Feyenoord. Toch speelde hij er één meer voor een andere club, namelijk FC Groningen. Van 1985 tot 1989 maakte de spijkerharde verdediger deel uit van De Trots van het Noorden. Hij kwam tot 112 officiële duels en in zijn periode bij Groningen maakte De Wolf zoveel indruk dat hij in 1987 voor het eerst werd opgeroepen voor het Nederlands elftal. Uiteindelijk nam Feyenoord hem op 1 juli 1989 over voor 771 duizend euro, waarna de roemruchtige carrière van De Wolf in Rotterdam begon.

John de Wolf in actie voor FC Groningen in de UEFA Cup.
John de Wolf in actie voor FC Groningen in de UEFA Cup.

De huidige assistent van Arne Slot won drie KNVB Bekers, één landstitel en de eerste editie van de Johan Cruijff Schaal met Feyenoord. Ook reikte de Rotterdammers in het seizoen 1991/1992 tot de halve finale van de Europacup ll. Daarin was AS Monaco uiteindelijk te sterk, maar de Franse ploeg ging door naar finale omdat het meer uitdoelpunten had gescoord dan Feyenoord. In De Kuip eindigde het duel in 2-2 en in Monaco werd het 1-1. Na zijn tijd bij Feyenoord speelde De Wolf nog voor Wolverhampton Wanderers, VVV, Hapoel Ashkelon en Helmond Sport.  

Eric Botteghin

Op negentienjarige leeftijd werd Botteghin door Grêmio verhuurd aan Internacional. Met die Braziliaanse ploeg reisde hij in 2006 richting Nederland waar hij het Eurovoetbal toernooi won. Tijdens dat toernooi viel de verdediger in de smaak bij PEC Zwolle en dus maakte hij in 2007 de overstap van Brazilië richting Nederland. Na vier jaar in Zwolle en twee jaar bij NAC Breda besloot FC Groningen de centrale verdediger voor 650 duizend euro te kopen. Het seizoen 2014/2015 was een top jaar voor Botteghin en naast de bekeroverwinning van de groen-witten werd hij ook derde in de verkiezing van voetballer van het jaar. 

Eric Botteghin met de KNVB Beker in handen voor FC Gronignen.
Eric Botteghin met de KNVB Beker in handen voor FC Gronignen.

Dat zorgde er weer voor dat de Braziliaan op het verlanglijstje kwam in Rotterdam. Na twee goede seizoenen in de kleuren van FC Groningen maakte hij vervolgens de overstap richting de havenstad. Tweeënhalf miljoen legde Feyenoord neer bij FC Groningen en de club ging akkoord. Met de Rotterdamse formatie zou hij twee keer de KNVB Beker winnen, tweemaal de Johan Cruiijff Schaal pakken en in het seizoen 2016/2017 won hij met Feyenoord de Eredivisie. In dat seizoen speelde Botteghin alle wedstrijden en hij scoorde vier keer. Medio 2021 liep zijn contract af en Feyenoord besloot deze niet te verlengen. Botteghin vertrok via de achterdeur uit Rotterdam en is nu actief bij het Italiaanse Ascoli.

Neraysho Kasanwirjo

De meest recente speler die voor zowel Feyenoord als FC Groningen in actie kwam was Kasanwirjo. Vanuit de jeugdopleiding van Ajax trok de verdediger naar FC Groningen. Hij maakte nooit zijn officiële debuut voor de Amsterdammers, maar zat wel meerdere keren bij de wedstrijdselectie zonder te spelen. Tijdens de transferzomer van 2021 tekende hij in Groningen en vanaf het eerste moment was de centrale verdediger een vaste waarde. In de twee seizoenen die hij speelde bij De Trots van het Noorden kwam Kasanwirjo tot 52 wedstrijden en daarin scoorde hij drie keer en leverde hij één assist af.

Vanwege onderbezetting op meerdere posities besloot Feyenoord in het winterse transferwindow van 2023 zaken te doen met FC Groningen. Voor ongeveer twee miljoen euro trokken de Rotterdammers de toen twintigjarige verdediger aan. "Met Ramiz Zerrouki wilde we een versterking halen die er direct stond, maar nu hebben we met hem een toekomstinvestering gedaan voor weinig geld", aldus trainer Slot op de persconferentie rondom de komst van Kasanwirjo. Hoewel Feyenoord hem graag wilde vastleggen kwam hij pas tot zeven wedstrijden. In september 2023 werd hij voor één seizoen verhuurd aan Rapid Wien.

Andere spelers die voor beide clubs speelden:

Jan Hordijk
Piet Fransen
Peter Houtman
Arie Romijn
Dean Gorré
Harvey Esajas
Mo Allach
Leonardo
Brian Pinas
Danny Buijs
Mohammed El Hankouri