Eerste bekerfinalist bekend: NEC verslaat Cambuur in Leeuwarden na verlenging

27 februari - 22:42

NEC heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de finale van de KNVB Beker. De Nijmegenaren wisten na verlenging af te rekenen met SC Cambuur. De thuisploeg kwam in de eerste helft nog op voorsprong via Roberts Uldrikis, maar door goals van de Japanners Koki Ogawa en Kodai Sano wist NEC de wedstrijd naar zich  toe te trekken: 1-2.

Het duel ging explosief van start. Voor de wedstrijd werd er op de tribunes een hoop vuurwerk afgestoken en ook buiten het stadion ging het de eerste vijftien minuten flink los. Toen dat eenmaal voorbij was begon de wedstrijd los te komen en was het NEC dat de kansen kreeg. Eerst schoot Ogawa uit de draai via de vingertoppen van Yanick van Osch tegen de paal en raakte Sontje Hansen niet veel later de lat.

Toch was het Cambuur dat de voorsprong pakte. In de 24e minuut bereikte Jeremy van Mullem het hoofd van Fedde de Jong. Die legde de bal breed, waarna Uldrikis vrij kon binnenkoppen. De Letse spits botste daarbij wel met Jasper Cillessen, maar kon door. In het restant van de eerste helft kreeg NEC nog een enorme kans via Ogawa, maar de spits schoot recht op de doelman af.

Aan het begin van de tweede helft werd er weer vuurwerk afgestoken buiten het stadion. Dit keer landde het zelfs op het dak van de tribunes, dus scheidsrechter Sander van der Eijk besloot het duel enkele minuten stil te leggen. Rond het uur begonnen de bezoekers uit Nijmegen flink aan te zetten, wat na enkele flinke kansen resulteerde in de gelijkmaker. Uit een corner van Tjaronn Chery werkte Ogawa de bal binnen. Direct erna lag het spel weer kort stil nadat er een bekertje op het veld was beland.

Na de gelijkmaker wisten beide ploegen hun kansen niet te benutten, waardoor een verlenging uitkomst moest bieden. Daarin wist NEC in de 99e minuut op voorsprong te komen. Invaller Yvandro Borges Sanches speelde aan de rechterkant van het veld zijn man uit en legde terug op de rand van de zestien. Daar stond Kodai Sano om overtuigend binnen te schieten. In het restant van de wedstrijd was de thuisploeg niet meer in staat om kansen te creëren, waardoor de Nijmegenaren zich kwalificeerden voor de finale in De Kuip op zondag 21 april. Donderdag wordt bepaald of Feyenoord of FC Groningen daarin de tegenstander is.