Nieuws

Zo kunnen de Oranje Leeuwinnen zich via de Nations League plaatsen voor de Spelen

Zo kunnen de Oranje Leeuwinnen zich via de Nations League plaatsen voor de Spelen

22 februari - 13:18 Laatste update: 28 februari - 11:00

De Oranje Leeuwinnen gingen vrijdagavond met 3-0 onderuit tegen Spanje in de halve finale van de Nations League. Daarmee kunnen zij de winst van het toernooi vergeten, maar plaatsing voor de Olympische Spelen in Parijs is nog binnen handbereik. Hoe werkt dat precies? VoetbalNieuws.nl legt het je uit!

Oranje werd in december één van de vier groepswinnaars van Nations League-divisie A door in een ongekend hectische slotfase te winnen van België (4-0). Het was continu stuivertje wisselen met Engeland, dat tegelijkertijd tegen Schotland speelde en uiteindelijk te weinig doelpunten scoorde om de groepswinst in de wacht te slepen. Oranje deed dat dus wel; net als Frankrijk, Spanje en Duitsland in de andere drie poules. Die vier teams gaan in een onderling mini-toernooi uitmaken wie de felbegeerde Nations League-trofee mee naar huis mag nemen, net als bij de mannen.

Hoe kunnen de Oranje Leeuwinnen zich kwalificeren voor de Olympische Spelen?

Dat is dus niet het enige waar het deze keer om draait. De twee finalisten plaatsen zich namelijk voor de Olympische Spelen, die deze zomer in Parijs worden georganiseerd. Als Oranje de halve finale tegen regerend wereldkampioen Spanje wist te winnen, was het sowieso gekwalificeerd. Dat gebeurde echter niet, maar er is nog een kans in de troostfinale.

Dat heeft te maken met het feit dat Frankrijk, het gastland van de Spelen, in de andere halve finale tegen Duitsland speelde. De Fransen wonnen met 2-1 en dus komt er een ticket vrij voor de winnaar van de troostfinale  Nederland speelt dus nog een wedstrijd tegen de oosterburen om de derde plaats én een ticket voor de Olympische Spelen. Die wedstrijd wordt op 28 februari in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen gespeeld.