Nieuws

Wat zeggen de statistieken over de ernst van de vormdip van Gimenez bij Feyenoord?

Wat zeggen de statistieken over de ernst van de vormdip van Gimenez bij Feyenoord?

11 februari - 11:12 Laatste update: 12:50
3

Lange tijd gingen Santiago Gimenez en Vangilis Pavlidis gelijk op in de strijd om de topscorerstitel. Sinds de winterstop weet Giminez moeilijk het net te vinden. VoetbalNieuws.nl vertelt je wat de statistieken zeggen over hoe erg het met de vorm van de Mexicaan gesteld is.

Voor de winterstop was de grote vraag: zou Gimenez het record van Coen Dillen kunnen verbreken? De aanvaller wist tot nu toe negentien goals te maken. Daarmee was hij goed op weg om het record van Dillen uit de boeken te schieten, dat op 43 doelpunten in één seizoen staat.

Hoe kijkt Slot naar de vorm van Gimenez?

Feyenoord-trainer Arne Slot krijgt de laatste tijd vaak vragen over de vormdip van de spits. Gimenez heeft moeite het net te vinden, maar zijn trainer blijft positief. "Hij levert gewoon zijn arbeid. Veel grote sporters zeggen: hoe harder ik ging werken, hoe meer geluk ik kreeg. Dat is volgens mij wat hij in eerste instantie moet doen, en dat doet hij", aldus Slot.

Wat zeggen de cijfers over Gimenez?

De NOS pakte de cijfers van statistiekbureau Opta erbij, die de woorden van Slot onderstrepen. De Mexicaan wint vaker een duel dan in de eerste seizoenshelft. In het eerste deel van de competitie won de aanvaller gemiddeld vier duels per wedstrijd. In de negen wedstrijden na de winterstop won hij er maar liefst 5,4 per wedstrijd.  

Gimenez wordt normaal gesproken afgerekend op doelpunten en assists. Hij staat niet bekend als een van de betere meevoetballende spitsen. Sinds de winterstop is het passen van de spits achteruit gegaan. De passnauwkeurigheid is met tien procent afgenomen. In zijn laatste negen wedstrijden gaf hij twee assists, maar die waren in december vorig jaar. Het meest typerende is de afname in het aantal schoten en expected goals. In de twee duels met AZ kwam de spits tot slechts één schot en één kans namens de Rotterdammers.

Moet Gimenez vrezen voor zijn basisplaats bij Feyenoord?

De afgelopen weken mocht Gimenez ondanks zijn slechte vorm blijven staan van Slot. Zijn grootste concurrent is Ayase Ueda, die was afgelopen weken met Japan actief op de Azië Cup. De trainer van Feyenoord lijkt, ondanks de terugkeer van Ueda, het vertrouwen te behouden in Gimenez. "Santi heeft ons veel gegeven, maar zelfs de beste spelers spelen weleens een paar wedstrijden minder goed", aldus Slot. "Santi zal moeten blijven leveren. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij het weer op de rit gaat krijgen."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!