Nieuws

Loting laatste zestien Youth League komt eraan: wie kunnen Feyenoord en AZ loten?

Loting laatste zestien Youth League komt eraan: wie kunnen Feyenoord en AZ loten?

9 februari - 09:55 Laatste update: 10:05

AZ Alkmaar Onder 19 en Feyenoord Onder 19 zijn allebei doorgestoten tot de laatste zestien van de Youth League. Feyenoord werd eerste in de groepsfase en AZ won van Atlético Madrid in de tussenronde. Wie kunnen beide loten? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

De Youth League van het seizoen 2022/2023 werd een groot succesverhaal voor AZ. De Onder 19 veroverde Europa en versloeg onder andere Real Madrid en FC Barcelona. In de finale was uiteindelijk Hajduk Split de tegenstander, maar Kroatische ploeg werd vakkundig met 5-0 aan de kant geschoven. Daarmee werden de Alkmaarders de eerste Nederlandse ploeg ooit die het jeugdtoernooi van de UEFA won en mocht het ook aantreden in de Under-20 Intercontinental Cup. Daarin speelde het tegen Boca Juniors. De Argentijnen wonnen in het eigen La Bombonera uiteindelijk aan de hand van strafschoppen.

Voor Feyenoord is het toernooi tot nu toe ook een groot succesverhaal. De ploeg onder leiding van Robin van Persie behaalde dertien punten in zes wedstrijden. Er werd vier keer gewonnen, één keer gelijkgespeeld en slechts één keer verloren. In de groepsfase zaten dezelfde ploegen als in het echte miljoenenbal en dus speelde de Rotterdammers tegen Atlético Madrid, Celtic en Lazio.

Tijdens de loting is geen enkele ploeg uitgezonderd en ploegen uit dezelfde landen kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden. De enige regeling die wel geldt is dat ploegen uit dezelfde poule niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Voor Feyenoord en AZ is dat allebei geen mogelijkheid en dus zullen zij daar geen rekening mee te hoeven houden.

Wie kan AZ loten?

Omdat AZ via het 'Domestic Champions Path' het toernooi betrad zal het een van de groepshoofden van het hoofdtoernooi loten.

De mogelijke tegenstanders:
FC Copenhagen
RC Lens
Real Madrid
FC Salzburg
Feyenoord
AC Milan
Manchester City
FC Porto

Wie kan Feyenoord loten?

Feyenoord kwalificeerde zich als groepshoofd van groep E voor de volgende ronde en zal daarom een tegenstander loten die in de tussenronde speelde.

De mogelijke tegenstanders:
Bayern München
FC Nantes
SC Braga
Olympiacos
AZ
MŠK Žilina
RB Leipzig
FSV Mainz