Nieuws

'Feyenoord kon viertal afgelopen winter voor een slordige 125 miljoen verkopen'

'Feyenoord kon viertal afgelopen winter voor een slordige 125 miljoen verkopen'

9 februari - 07:40 Laatste update: 09:57

Niet alleen Mats Wieffer genoot in het winterse transferwindow van grote interesse van buitenlandse clubs. Ook drie andere Feyenoorders werden op de voet gevolgd, maar technisch en algemeen directeur Dennis te Kloese hield alle boten af. Waarom wilde de Rotterdammers niet cashen en welke spelers stonden in de belangstelling? VoetbalNieuws.nl zet het op een rijtje.

Waarom wilde Feyenoord geen spelers verkopen?

Het bleef tijdens het winterse transferwindow rustig in Rotterdam. Javairo Dilrosun vertrok richting Mexico en Feyenoord meldde zich bij Luciano RodriguezCouhaib Driouech en Bryan Gil. Geen van de inkomende transfers kwam ervan en dus moest trainer Arne Slot het doen met de selectie die hij al tot zijn beschikking had. Daarbij stond het centraal dat geen van de sterkhouders vertrok, maar de Rotterdammers kregen wel belangstelling van de grote Europese clubs. Volgens De Telegraaf was het behoud van vier spelers essentieel. 'Alle vier de transfers zijn door de directie van Feyenoord tegengehouden. Het behoud van een kwartet topspelers was belangrijker dan een noodoplossing voor aanvulling van de selectie', aldus de krant.

Snel geld was voor Feyenoord niet belangrijk. Met de verkoop van Dilrosun werd rond de vier miljoen euro opgehaald, maar een andere uitgaande transfer had veel meer kunnen opleveren. Daarbij is het cruciaal dat het huidige elftal blijft presteren, want een Champions League-ticket kan voor meer inkomsten zorgen. Daarbij worden de spelers op het veld ook meer waard als het miljoenenbal gehaald wordt. 'Wat cruciaal is bij de huidige beleidsbepalers, is dat Feyenoord kapitaal op het veld heeft willen creëren en dat is al voor een groot deel gelukt. Een club die enkele seizoenen achtereen in de Champions League actief is, ziet automatisch de waarde van de spelers stijgen en dat kan nieuwe verkooprecords opleveren.'

Welke Feyenoorders stonden in de belangstelling?

Mats Wieffer
Mats Wieffer deed voor de camera's van ESPN de ontboezeming dat hij wel graag had willen praten met Atlético Madrid. De Spaanse grootmacht had veel interesse voor de middenvelder, maar kwam er niet uit met Feyenoord. Te Kloese had daar zelf een groot aandeel in, maar ook de voetballer zelf keek naar zijn toekomst, aldus De Telegraaf. 'Hoewel de focus op de hoogte van de miljoenendeal lag, speelde voor Wieffer ook mee dat hij komende zomer voor het eerst in zijn loopbaan een groot toernooi met het Nederlands elftal kan meemaken.'

Atlético Madrid deed er wel alles aan om Wieffer toch binnen te halen. 'In Spanje is bekend dat Simeone er alles aan heeft gedaan om Wieffer over de streep te trekken en dat hij daarvoor zelfs zijn sterspeler Antoine Griezmann inschakelde.' Het baatte uiteindelijk niet want de middenvelder bleef toch bij Feyenoord. De 24-jarige vertegenwoordigd op Transfermarkt.com een waarde van achttien miljoen euro en hij heeft nog een contract tot medio 2027. Daarmee lijkt de kans groot dat de Rojiblanco's tijdens het zomerse transferwindow terugkomen, maar dan moeten zij wel diep in de buidel tasten. 

Dávid Hancko

Ook verdediger Hancko genoot interesse van een zeer grote club uit Europa. PSG wilde zich graag versterken met een deel van het verdedigende centrum van Feyenoord, maar kreeg ook een 'nee' te horen. Dat gebeurde volgens De Telegraaf op een grote meeting van Europese clubs. 'Te Kloese heeft deze week bevestigend geantwoord. Afgelopen week sprak hij in Qatar bij een grote meeting van Europese clubs (op uitnodiging bij de Azië Cup) net voor de deadline nog met de top van Paris Saint-Germain en Atletico Madrid over Hancko en Wieffer. Maar hij wenst in deze fase niet verder op de biedingen en namen in te gaan.'

Het verschil tussen Hancko en Wieffer is wel groot. De Slowaak tekende onlangs een nieuw contract bij Feyenoord en ligt nu vast tot medio 2028. Daarmee creëerde de Rotterdammers zelfs meer marktwaarde voor de 26-jarige verdediger. Op Transfermarkt.com vertegenwoordigd hij op dit moment een waarde van 35 miljoen euro en daarmee moet hij alleen Lutsharel Geertruida (ook 35 miljoen) en Santiago Gimenez (50 miljoen) voor zich dulden als het gaat om transferwaarde. Ondanks de verlenging van zijn contract denkt Feyenoord wel dat de interesse van PSG blijft. 'Tussen krijgen en willen zit nog wel een verschil, maar Feyenoord weet al dat een aantal clubs na dit seizoen terugkeert met biedingen en dat de interesse voor Gimenez, Hancko, Wieffer en Hartman niet verdwijnt.'

Santiago Gimenez & Quilindschy Hartman

De laatste twee spelers die grote interesse genieten van buitenlandse topclubs zijn dus spits Santiago Gimenez en linksachter Quilindschy Hartman. Beide kregen niet de conrete interesse die Hancko en Wieffer wel kregen, maar toch worden beide op de voet gevolgd. Bayern München zou geïnteresseerd zijn in de Mexicaan, maar ook Real Madrid, FC Barcelona, Eintracht Frankfurt en Tottenham Hotspur zitten achter de spits aan. Hartman daarentegen zou in beeld zijn in Italië. AC Milan zou zich willen versterken met de linksachter, maar zelf droomt de 22-jarige van Real Madrid.

"Real Madrid is een ultieme club, misschien wel de grootste club van de wereld. Maar tegelijkertijd kunnen zij ook elke speler halen die ze willen. Dat is wel ambitieus, maar niet onmogelijk", zei hij na een Champions League-duel van Feyenoord. Hartman verlengde in 2023 zijn contract met één extra jaar. Eerder werd hij al vastgelegd tot medio 2025, maar dat is nu naar medio 2026 geschoven. De linksachter die ook mikt op een plekje in de selectie van Ronald Koeman komende zomer is volgens Transfermarkt.com 23 miljoen euro waard.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!