Halve finale voor Feyenoord na overwinning op Pavlidis-loos AZ, zorgen om Trauner

7 februari - 23:01

Feyenoord heeft gedaan wat het moest doen in de kwartfinale van de KNVB-beker. De Rotterdammers wonnen net als afgelopen zondag van AZ (2-0). De Alkmaarders beten een stuk minder van zich af dan eerder in Alkmaar.

Feyenoord en AZ speelden enkele dagen geleden al tegen elkaar. Ondanks het veldoverwicht van de club uit Alkmaar, trok die uit Rotterdam de overwinning over de streep. Helaas voor AZ kon het woensdag niet beschikken over Vangelis Pavlidis. Wel maakten Mathew Ryan en Yukinari Sugawara hun opwachting nadat ze terugkeerden van de Azië Cup. Feyenoord koos ditmaal niet voor Ramiz Zerrouki maar voor Bart Nieuwkoop, waardoor Calvin Stengs op tien begon.

Vanaf minuut één was het Feyenoord dat de boventoon voerde in De Kuip. Dat leidde nog niet tot echte kansen in de openingsfase, maar er ontstond wel een ander mooi moment. De supporters van Feyenoord steunden Justin Bijlow, die geblesseerd is geraakt, met een spandoek en dat deed de doelman zichtbaar veel. Enkele minuten na dat moment leek Feyenoord op voorsprong te komen door Gernot Trauner. Het zou de eerste goal zijn sinds de Oostenrijker in Rotterdam speelt, maar de VAR maakte een einde aan dat feestje wegens buitenspel.

Vlak na het heuglijke moment van Trauner, moest hij naar de kant. De aanvoerder voelde aan de hamstring en dat zag er ogenschijnlijk niet goed uit. Een aderlating, zeker met AS Roma voor de deur. Thomas Beelen was zijn vervanger. Kort voor rust kwam daar dan de bevrijdende treffer voor Feyenoord. Lustharel Geertruida kopte binnen op aangeven van David Hancko.

Na rust was het op enkele speldenprikjes van AZ na eenrichtingsverkeer in De Kuip. Feyenoord kreeg niet heel grote kansen, maar wist de voorsprong net als afgelopen zondag vrij simpel te verdedigen. Santiago Gimenez werd in het slot naar de kant gehaald voor Ayase Ueda. De Mexicaan was zichtbaar teleurgesteld dat hij weer niet tot scoren is gekomen. Het slotakkoord kwam op naam van Nieuwkoop. De gelegenheidsrechtsbuiten wist een prachtige aanval van Feyenoord binnen te werken na goed voorbereidend werk van Mats Wieffer en Stengs. In de slotminuut nog een verlend moment voor Quinten Timber. De middenvelder kwam in botsing met collega Paixão en moest daarna wegens een hoofdblessure met een brancard na het veld.

Door de zege van Feyenoord is de halve finale van de KNVB-beker een feit. Daarin zijn NEC en SC Cambuur mogelijke tegenstanders. De vierde en laatste tegenstander wordt de winnaar van het duel tussen FC Groningen en Fortuna Sittard.