Nieuws

Wie is Luciano Rodríguez, de Uruguayaan die een transfer naar Feyenoord weigerde?

Wie is Luciano Rodríguez, de Uruguayaan die een transfer naar Feyenoord weigerde?

19 februari - 14:45 Laatste update: 14:45

Feyenoord is in de zoektocht naar een aanvallende versterking uitgekomen bij Luciano Rodríguez. Arne Slot en Dennis te Kloese hebben de Rotterdamse interesse in de rechtsbuiten/spits bevestigd, maar tot een transfer kwam het niet. De Rotterdammers geven niet op en proberen de Zuid-Amerikaan nog steeds binnen te halen. Wie is deze 20-jarige Uruguayaan eigenlijk? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

Achtergrond, clubcarrière en internationale loopbaan

Luciano Rodríguez Rosales is op 16 juli geboren Montevideo. In de Uruguayaane hoofdstad doorloopt hij de jeugdopleiding van CA Progreso, de club waar hij in 2020 op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht voor maakt. Na 51 wedstrijden in de hoofdmacht van Progreso maakt Rodríguez in 2023 de stap naar Liverpool Montevideo. Bij deze topclub uit Uruguay wordt de aanvaller in zijn eerste jaar meteen kampioen. Dat is een bijzonder kampioenschap, want Liverpool Montevideo was in de tijd daarvoor nog geen enkele keer kampioen van Uruguay geworden.

Rodríguez heeft op zijn nog jonge leeftijd toch al bijzonder wat rendement. In de 91 officiële wedstrijden die hij nu al in de benen heeft, staat de teller op zeventien treffers. Daarvan maakte hij er tien als speler voor Liverpool Montevideo. In totaal gaf hij daarnaast ook nog eens acht assists. 

Het debuut in het nationale elftal van Uruguay is nog niet aan Rodríguez besteed, maar in de Uruguayaanse jeugdelftallen heeft hij al wel van zich laten horen. Zo kwam Rodríguez één keer tot scoren op het jeugd-WK voor Uruguay Onder 20. Dat deed hij notabene in de finale tegen de leeftijdsgenoten van Italië. Het werd 1-0 voor Uruguay en daarmee was Rodríguez meteen de matchwinner.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Luciano Rodriguez (@lucho_rodriguezz24)

Contractsituatie, marktwaarde en actualiteit

Volgens 1908 was Feyenoord al een tijd geïnteresseerd in Rodríguez. De Rotterdammers zouden een bod van iets meer dan vijf miljoen euro hebben uitgebracht op de Uruguayaan. Dat matcht ongeveer met de actuele marktwaarde van Rodríguez, die volgens Transfermarkt.com op 4,5 miljoen euro wordt geschat. Naar verluidt wil Liverpool Montevideo een stuk meer zien voor de aanvaller, waarvan het contract tot 2027 loopt. Inmiddels zouden ook River Plate, Benfica en Charlotte FC zich in de transferstrijd hebben gemengd. Na het duel met FC Twente antwoordde Arne Slot voor het eerst op de situatie. Voor de camera's van ESPN bevestigde hij de interesse door te zeggen: "Ik heb twee maanden geleden aangegeven welke types we nodig hebben om de volgende stap te zetten met Feyenoord. Dan is het aan Dennis en de scouting om de juiste man te vinden." Te Kloese stond eerder de pers te woord en zei: "Rodríguez heeft ook een geweldige trap voor standaardsituaties en kan uit het niets een goal maken."

Volgens de informatie van Voetbal International komt een mogelijke deal voor Rodríguez steeds dichterbij. Er zijn nog altijd een paar obstakels op de route, maar Dennis te Kloese bevestigde zelf dat de transfer 'redelijk dichtbij' was. Wel moet Feyenoord nog altijd concureren met Benfica, River Plate en Charlotte FC voor de handtekening van de Uruguayaan. 'Niet alleen het geschuif met procenten maakt de Rodríguez-deal lastig. Benfica zit op het vinkentouw en het tijdsverschil met Zuid-Amerika is een extra obstakel. Daarbij zal Feyenoord zich ook moeten afvragen of deze speler een directe versterking is. Het gaat om een non-EU transfer en dat betekent dat Rodríguez, mocht hij komen, vermoedelijk wel een tijd zal moeten wachten op een werkvergunning.'

Van een transfer in de winter kwam het niet, maar dit betekent niet dat Feyenoord de handdoek in de ring gooit. De Rotterdammers zijn nog steeds aan het onderhandelen en proberen de deal rond te krijgen, zodat de Zuid-Amerikaan in de zomer Feyenoord kan komen versterken, zo meldt Fabrizio Romano op X.

Inmiddels is dus duidelijk geworden waarom het niet tot een wintertransfer kwam. Rodríguez zou er namelijk zelf voor hebben gekozen niet de stap naar Rotterdam te maken. "Het aanbod van Feyenoord was héél goed voor de club, maar niet voor mij", legde de aanvaller de keuze uit in gesprek met Sport 890. "De transferdetails omvatten niet de twintig procent die ik zoek. Liverpool betaalt dat percentage niet, zo liet Palma weten aan mijn voormalige vertegenwoordiger." De aanvaller wilde zelf dus graag meeverdienen aan de transfer, waardoor hij er uiteindelijk voor heeft gekozen die op dat moment niet door te laten gaan. Wel blijft Feyenoord komende zomer een optie voor de Uruguayaan.

Luciano Rodríguez na zijn goal in de WK-finale
Een uitzinnige Rodríguez na zijn goal in de WK-finale voor landen O20

Past Rodríguez in het profiel waar Feyenoord naar op zoek is?

Van Feyenoord is bekend dat ze deze winterse transferwindow op zoek zijn naar een aanvaller die multifunctioneel inzetbaar is en aan de bovenkant van de selectie in kan stromen. Aangezien Rodríguez als zowel spits als vleugelspeler kan worden ingezet, voldoet hij in ieder geval aan het eerste criterium. Of de aanvaller meteen van waarde kan zijn voor Feyenoord is de vraag, aangezien we bij de spelers die tot nu toe naar Rotterdam zijn gekomen hebben gezien dat ze enige aanpassingstijd nodig hebben om in het spel van Arne Slot te kunnen renderen. Daar zijn Santiago Gimenez, Igor Paixão en Quinten Timber goede voorbeelden van. Luka Ivanusec is iemand die nog niet op de top van zijn kunnen presteert, maar daar is de Kroaat volgens zijn oefenmeester momenteel flink mee aan de slag. 

Wat voor type speler is Rodríguez?

Rodríguez is van nature een rechtsbuiten die ook in de spits kan spelen. De Uruguayaan heeft met zijn 1.79 een gemiddelde lengte en heeft de rechtervoet als voorkeursvoet. Buiten dat de aanvaller al een aardig rendement heeft, blijkt uit beelden dat hij over een verwoestend schot van buiten de zestien beschikt. Daarnaast heeft hij ook een aardige directe vrije trap in de benen en dat is iets wat Feyenoord dit seizoen nog niet als wapen heeft. 

Het heeft er alle schijn van dat Rodríguez voornamelijk de concurrentie aan zal gaan met de spelers van Feyenoord die als rechtsbuiten kunnen spelen. Dat zijn Paixão, Alireza Jahanbakhsh en Yankuba Minteh. Gezien de situaties van de twee laatstgenoemden is het logisch wanneer Feyenoord miljoenen neer zou leggen. Jahanbakhsh beschikt over een aflopend contract en Minteh keert na dit seizoen normaal gesproken terug bij Newcastle United omdat zijn uitleenbeurt er dan op zit.

Meer weten over Rodríguez? Bekijk onderstaande video over de Uruguayaan!