Nieuws

Alleen nog medische testen voor Henderson: zo verliep de carrière van de Engelsman

Alleen nog medische testen voor Henderson: zo verliep de carrière van de Engelsman

18 januari - 09:30 Laatste update: 09:30

Jordan Henderson is rond met Ajax en zal spoedig de overstap maken. De 33-jarige middenvelder past in het profiel van de Amsterdammers en zou inmiddels onderweg zijn naar Nederland. VoetbalNieuws neemt de carrière van de Engelsman met je door!

Hoe verloopt de carrière van Jordan Henderson?

Henderson, geboren op 17 juni 1990 in Sunderland, maakt zijn eerste stappen in het profvoetbal in zijn geboortestad. Op achtjarige leeftijd stroomt Henderson de jeugdopleiding van Sunderland binnen. In 2006 volgt de stap naar de Onder-18 van de club, waarna hij twee jaar later zijn eerste professionele contract ondertekent. Op 1 november 2008 maakt Henderson zijn debuut voor het eerste van Sunderland, dat hem in 2009 op huurbasis naar Coverty City stuurt. Wat volgt is zijn doorbraak in het eerste. In totaal speelt Henderson 79 wedstrijden voor zijn jeugdliefde, waarin hij goed is voor elf assists en vijf doelpunten.

In de zomer van 2011 neemt Liverpool de middenvelder voor achttien miljoen euro over. Vier jaar later, na het vertrek van clublegende Steven Gerrard, wordt Henderson benoemd tot aanvoerder van Liverpool. In het seizoen 2017/2018 speelt de club onder leiding van Henderson de eerste Champions League-finale in jaren, die uiteindelijk verloren gaat tegen Real Madrid. Twee jaar later zien we Liverpool wederom terug in de finale van het miljardenbal, mede dankzij de bizarre comeback tegen FC Barcelona in de halve finales. Na 3-0 te hebben verloren in Spanje, spoelt Liverpool in eigen huis de achterstand weg door met 4-0 te winnen. In de finale treft het Tottenham, dat met 2-0 wordt verslagen. Hierdoor mag Liverpool dat jaar ook meedoen aan het WK voor Clubs, dat het net als de UEFA Super Cup weet te winnen.

In het seizoen 2019/2020 wint Henderson ook nog eens met Liverpool voor het eerst sinds dertig jaar het Engelse landskampioenschap. De middenvelder wordt dit jaar benoemd tot FWA Footballer of the Year en was kanshebber voor de PFA Players' Player of the Year. Twee jaar later wint Henderson de FA Cup en de League Cup, waardoor de Engelsman de eerste aanvoerder van Liverpool is die zes verschillende prijzen weet te winnen. Dat jaar gaat helaas wel een revanche met Real Madrid in de Champions League-finale verloren.

Waar speelt Jordan Henderson momenteel?

Het seizoen 2022/2023 betekent het laatste seizoen van Henderson bij Liverpool, dat dat jaar nog de Community Shield weet te veroveren. In totaal draagt Henderson 492 keer het shirt van Liverpool, waarin hij goed is voor 61 assists en 33 doelpunten. In de zomer van 2023 vertrekt Henderson naar Al-Ettifaq, waar hij na een half jaar dus weer gaat vertrekken.

Als international van Engeland maakt Henderson in november 2010 zijn debuut. Wat volgt zijn nog eens tachtig interlands, waaronder op het EK van 2012, 2016 en 2020. Ook is Henderson er met Engeland bij op het WK van 2014, 2018 en 2022.