Nieuws

Blind bezig aan sterk seizoen: had de verdediger bij het huidige Ajax misstaan?

Blind bezig aan sterk seizoen: had de verdediger bij het huidige Ajax misstaan?

6 januari - 11:40 Laatste update: 12:03

Daley Blind is bezig aan een opleving in zijn voetbalcarrière. De 33-jarige verdediger heeft een lastige tijd bij Ajax gekend en kwam bij Bayern München nauwelijks tot minuten. Toch heeft Blind zijn vorm teruggevonden bij Girona FC. Zou de Nederlandse verdediger van waarde zijn bij het huidige Ajax? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Eind 2022 besloot Blind Ajax per direct te verlaten. Dit kwam door een meningsverschil met Alfred Schreuder en het geringe perspectief op speelminuten. Na het vertrek van trainer Erik ten Hag en de komst van Schreuder kwam de positie van Blind langzaam ter discussie te staan. Schreuder koos er voor om Owen Wijndal de voorkeur te geven op de linksback positie. 

Cijfers van Blind bij Girona FC

Na nauwelijks minuten te hebben gespeeld bij Bayern München is Blind neergestreken bij Girona. Dit blijkt snel een match te zijn waarbij de verdediger in alle wedstrijden in actie is gekomen. Ook wist Blind één keer te scoren en twee assists te leveren voor de club uit Spanje. Als we kijken naar zijn passing in het spel, passt Blind de bal ongeveer 75,52 keer per wedstrijd met een passnauwkeurigheid van 90,08%. Hij geeft ook 0,50 keypasses per wedstrijd, wat leidt tot grote scoringskansen. Over het algemeen is de verwachte assists (xA) van Blind 0,22 per 90 minuten. Deze statistiek plaatst hem boven 79 procent van de spelers in de La Liga. 

Cijfers vergeleken met Ajax

Ondanks dat Ajax in de Eredivisie op de derde plek staat met meest gescoorde doelpunten hebben de Amsterdammers flink wat passnauwkeurigheid ingeleverd met het vertrek van Blind. Het huidige centrum overlegt een goede passingsnauwkeurigheid aangezien Josip Šutalo een nauwkeurigheid in zijn passes van 90% heeft en Jorrel Hato een nauwkeurigheid van 91%. Wel moet hier rekening gehouden worden met het feit dat de kwaliteit van de Spaanse competitie een stuk hoger ligt dan de Eredivisie. Ook krijgt Ajax dit seizoen enorm veel doelpunten tegen ten opzichte van voorgaande jaren. De ploeg heeft ondertussen al dertig doelpunten moeten incasseren. Het seizoen 2021/2022 was het laatste seizoen van Ten Hag waarbij Blind een vaste kracht was in de achterhoede van de Amsterdammers. In dat seizoen kreeg Ajax slechts negentien doelpunten tegen in het gehele seizoen. Naar al deze statistieken kijkende is het dus niet gek om te zeggen dat Blind bij het huidige Ajax van waarde had kunnen zijn.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!