Breaking news

'Jarenlange straf dreigt voor FC Barcelona door een financiële puinhoop'

'Jarenlange straf dreigt voor FC Barcelona door een financiële puinhoop'

23-12-2023 13:20 Laatste update: 13:20
1

Voor FC Barcelona dreigt een uitsluiting van drie jaar in Europa. Door de financiële puinhoop bij de kampioen van Spanje dreigt de UEFA keihard in te grijpen. Barça zou de financiële regels hebben overtreden.

'Voor FC Barcelona dreigt uitsluiting van de Champions League vanaf het seizoen 2024/2025', zo kopt Duitse krant Die Welt. Volgens de krant zou de Spaanse club de zogeheten Financial Fair Play-regels hebben overtreden en daardoor dreigt nu een keiharde straf van de Europese voetbalbond UEFA. Die Welt meldt dat de boekhouding achter de schermen 'een puinhoop' is. Daarom wordt nu gesproken over een verbod van twee of drie jaar. 'Hoe groter het verlies, hoe groter de straf', stelt een insider die de krant spreekt.

Afgelopen zomer legde de financiële waakhond van de UEFA al een boete van een half miljoen euro op, omdat de club ten onrechte winst had aangegeven uit de verkoop van immateriële activa. Er werd al gevreesd voor hevige sancties en dus bedacht FC Barcelona een paar trucs om toch onder de regelgeving uit te komen. Wat blijkt echter nu, de UEFA heeft deze niet meegerekend. De club verkocht bijvoorbeeld een deel van de tv-rechten en marketingrechten.

De Spaanse club is een voorvechter van de nieuwe Super League en samen met aartsrivaal Real Madrid willen zij deze ook realiseren. De inkomsten van de Champions League zijn zeer belangrijk en dus zou het een enorme klap zijn als de ploeg uitgesloten wordt van Europese deelname. Ook op het veld gaat het nog niet van harte. De ploeg van trainer Xavi staat derde, zeven punten achter op de koploper Real Madrid.