Wie is Joshua Zirkzee, de spits op de radar staat bij Juventus voor een transfer?

Wie is Joshua Zirkzee, de spits die van interesse uit de Europese top geniet?

6 april om 12:00
Laatste update: 6 april om 12:00

Joshua Zirkzee heeft over belangstelling niet te klagen. De aspirant-international staat in de belangstelling van menig Europese grootmacht, waaronder AC Milan en Arsenal. De spits van Bologna FC scoort de laatste tijd aan de lopende band en daarmee wekt hij de interesse van topclubs. Wie is Joshua Zirkzee eigenlijk en welk carrièrepad bewandelde hij al op vroege leeftijd? VoetbalNieuws legt het je uit.

Wie is Joshua Zirkzee?

Joshua Orobosa Zirkzee werd op 22 mei 2001 geboren in Schiedam, Zuid-Holland. Hij is de zoon een Nederlandse vader en een Nigeriaanse moeder en begon in 2007 te voetballen bij zijn eerste amateurclub VV Hekelingen. Al snel ontwikkelde Zirkzee zich en de club Spartaan'20 zorgde voor een overstap naar een amateurclub met meer aanzien. Daar bleef hij van 2010 tot 2013. ADO Den Haag zag als eerste profclub iets in de toen twaalfjarige voetballer. Net als bij zijn vorige club zou Zirkzee ADO ook drie jaar trouw blijven voor hij weer een stapje omhoog klom op de voetballadder. Feyenoord bleek zijn volgende bestemming, maar het verblijf bleek maar kort. Slechts één seizoen voetbalde hij in de jeugdopleiding van de Rotterdammers voor hij weer wegtrok.

Van nature is Zirkzee een spits. Dat is ook terug te zien in zijn gespeelde wedstrijden. In de 172 proffesionele wedstrijden die hij speelde, stond de Schiedammer er 159 in de punt van de aanval. Daarnaast werd hij elf keer als schaduwspits, of nummer 'tien' gebruikt. Twee keer is geprobeerd hem van de flank te laten spelen. Beide keren gebeurde dat na een invalbeurt.

Vroege stap naar het buitenland

Al vroeg maakte Zirkzee dus de stap naar het buitenland. Bayern München klopte bij Feyenoord aan in de zomer van 2017 en legde 150 duizend euro neer en zodoende sloot hij aan in de jeugdopleiding van Der Recordmeister. Vanaf het eerste moment werd hij een hit bij de jeugdelftallen. De doelpunten vlogen erin en zo klom hij door de jeugdelftallen heen. Op 1 maart 2019 scoorde Zirkzee een hattrick in zijn debuut voor het tweede elftal van Bayern München. Slechts één dag later deed hij weer mee met de onder negentien en daar scoorde hij het winnende doelpunt tegen FC Nürnberg. 

2019 bleek echt het jaar van de doorbraak van de toen achttienjarige. Hij mocht naast zijn debuut in het tweede elftal ook zijn opwachting maken in de hoofdmacht van Bayern München. Op 11 december 2019 mocht hij in de 86ste minuut invallen tegen Tottenham Hotspur in de laatste groepswedstrijd van de Champions League. Vervolgens maakte hij zijn Bundesliga-debuut op 18 december. Toen viel hij in de 90e minuut in tegen Freiburg. Op het moment van invallen stond er een gelijkspel op het bord, maar vrijwel onmiddellijk scoorde hij de 2-1. 

Zirkzee tijdens zijn debuut voor Bayern München.
Zirkzee tijdens zijn debuut voor Bayern München.

Verhuurperiodes

Toch koos Bayern München ervoor om hem te gaan verhuren. De spits kreeg niet genoeg speeltijd en Parma bood in het winterse transferwindow van 2021 uitkomst. Tot aan het einde van het seizoen zou de spits kennis kunnen maken met de Italiaanse competitie. Ver kwam hij niet, want slechts vier wedstrijden speelde Zirkzee in het shirt van Parma voor hij weer terugkeerde naar Duitsland. Hij scoorde geen enkele keer en leverde ook geen assist af. Tevens stond hij geen enkele keer in de basisopstelling. In het zomerse transferwindow wat volgde kreeg hij een nieuwe kans. Anderlecht meldde zich dit keer en Paarswit legde hem vast tot aan het einde van het seizoen 2021/2022. Het bleek een succesvolle deal, want in 47 wedstrijden voor de club scoorde hij achttien keer en leverde hij ook dertien assists af. 

Schitteren in Italië

Zijn eerste kennismaking met het Italiaanse voetbal verliep dus niet goed, maar toen Zirkzee besloot te vertrekken bij Bayern München in de zomer van 2022 meldde Bologna zich bij de Nederlander. Ook Ajax had interesse, maar van Sven Mislintat moest Zirkzee van zaakwaarnemer wisselen om de deal rond te maken. Dat weigerde hij en dus koos hij wederom voor de Serie A. Het blijkt de juiste keus te zijn geweest. De spits bloeide helemaal op en staat met Bologna op de vierde plaats in de Italiaanse competitie. Hij speelde in 28 duels en daarin scoorde hij elf keer en leverde hij zes assists af. Naar verluidt lonken zowel Juventus als AC Milan naar de diensten en dus kan het zomaar zo zijn dat hij na het gefaalde avontuur bij Bayern München vertrekt naar de volgende topclub. Daarnaast lonkt ook een overstap naar de Premier League, met interesse van Arsenal en Manchester United.

Over belangstelling heeft de spits niet te klagen. Er worden veel clubs in verband gebracht, Manchester United en Arsenal worden veelvuldig genoemd als mogelijke nieuwe werkgever van de Schiedammer. Volgens de Duitse tak van Sky Sports had Manchester United zelfs al geïnformeerd bij Bologna, maar Italiaanse club wilde afgelopen winter geen zaken doen. Het lijkt er dus op dat Erik ten Hag komende zomer de concurentie met in ieder geval Arsenal en AC Milan aan moet gaan om de handtekening van Zirkzee.