Exclusive

Laatste speelronde voor de winterstop: topper tussen AZ en PSV als toetje

Laatste speelronde voor de winterstop: topper tussen AZ en PSV als toetje

17-12-2023 09:30 Laatste update: 08:54

Het einde van 2023 nadert en zo breekt met speelronde 16 de laatste voor de winterstop aan. Op zondagavond sluiten AZ en PSV het seizoen af met een topper in Alkmaar, waar FC Volendam het kalenderjaar positief hoopt af te kunnen sluiten. VoetbalNieuws vertelt je alles wat je moet weten in een uitgebreide voorbeschouwing op de negen duels!

NEC – Fortuna Sittard (4-1)

Vrijdag 15 december, 20.00 uur
De Goffert, Nijmegen
ESPN 2

Vrijdagavond vond er een knotsgekke wedstrijd in Nijmegen plaats. Na 24 minuten spelen moest Tijjani Noslin na een VAR-check het veld verlaten. Zo moest Fortuna Sittard op bezoek bij NEC met 1-0 man veder. Negen minuten later maakte NEC daar gebruik van en opende MAgnus Mattsson de score, waar Koki Ogawa in de blessuretijd de ruststand van 2-0 op het scorebord zette. Vijf minuten na rust moest ook Mees Hoedemakers het veld verlaten en stonden er weer evenveel tegenstanders tegenover elkaar. Fortuna deed in de 69e via Kaj Sierhuis wat terug, waardoor het met 2-1 nog kon kopen op een resultaat. Echter dacht NEC daar ander over en kwam het in de 70e minuut op een 3-1 voorsprong, waar Mattssson zijn tweede van de avond maakte. Vijf minuten later zette Sontje Hansen ook nog eens de eindstand van 4-1 neer.

Voor Lasse Schöne was het vrijdagavond een bijzondere wedstrijd. De Deen werd namelijk de buitenlandse speler met de meeste duels in de Eredivisie. Met een invalbeurt in de 79e minuut kwam zijn teller op 433 wedstrijden te staan. Schöne staat zo op gelijke hoogte met Hans Vonk, oud-doelman van Zuid-Afrika. Na de overwinning is NEC verder op Fortuna uitgelopen en staat zo na zestien wedstrijden met 21 punten op plek zeven, waar de gasten uit Sittard naar plek tien zakken.

FC Utrecht – RKC Waalwijk (1-1)

Zaterdag 16 december, 16.30 uur
Stadion Galgenwaard, Utrecht
ESPN 2

Met RKC brengt Henk Fraser een bezoek aan zijn oude werkgever FC Utrecht. De Waalwijkers houden maar weinig positieve verhalen over aan het spelen in de Domstad, waar het in 27 bezoeken slechts drie keer een overwinning wist te boeken. Het is voor RKC te hopen dat zij een resultaat kunnen boeken, waar het verschil tussen de nummer vijftien en dertien slechts drie punten bedraagt.

Wil RKC dat doen, dan moet het hopen dat clubtopscorer Yassin Oukili zijn zesde van het seizoen weet te maken. In Utrecht staat daar met een Vasilis Barkas wel een doelman in vorm tegenover. In de drie afgelopen wedstrijden incasseerde de Griek slechts twee doelpunten. Utrecht is bovendien na een beroerde start al acht duels op rij ongeslagen in de Eredivisie en staat daarmee veertiende. Eerder dit seizoen was het in de KNVB Beker ook nog eens in eigen huis met 3-2 te sterk voor de bezoekers uit Waalwijk.

Vermoedelijke afwezigen FC Utrecht: Anthony Descotte (knieblessure)        

Vermoedelijke afwezigen RKC: -

Excelsior – Go Ahead Eagles (1-1)

Zaterdag 16 december, 18.45 uur
Stadion Woudestein, Rotterdam
ESPN

De laatste competitiewedstrijd van Excelsior dateert alweer van begin oktober, toen het in eigen huis met 2-1 te sterk was voor Sparta. Sindsdien volgde er vijf keer een gelijkspel en vier nederlagen. Na de ongeslagen reeks van zes wedestrijden, weet ook Go Ahead Eagles weer wat verliezen is. De laatste twee wedstrijden gingen verloren, waar het nog altijd knap op een zesde plek in de Eredivisie staat. Dit mede door de vijf doelpunten van Willum Willumsson en Sylla Sow. Bij Excelsior krijgt Troy Parrott het scoren steeds meer onder controle, waar de Tottenham-huurling samen met Nikolas Agrafiotis op vijf doelpunten staat.

Vorig seizoen eindigde een bezoek van GAE aan Excelsior in een 2-1 overwinning voor de Rotterdammers. De laatste overwinning van de club uit Deventer op Woudestein was op 12 mei 2021, toen beide ploegen nog in de Keuken Kampioen Divisie speelden. Bas Kuipers deed zijn oude ploeg destijds pijn.

Vermoedelijke afwezigen Excelsior: Mike van Duinen (onbekende blessure), Serano Seymor (voetblessure), Jacky Donkor en Lennard Hartjes (beiden knieblessure), Kik Pierie (enkelblessure), Adrian Fein (stofwisselingsziekte)

Vermoedelijke afwezigen Go Ahead Eagles: Finn Stokkers (oogblessure), Luca Everink en Xander Blomme (beiden onbekende blessure)

SC Heerenveen – FC Volendam (1-2)

Zaterdag 16 december, 21.00 uur
Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
ESPN

Na zes nederlagen en een gelijkspel hoopt men in Volendam weer eens te kunnen juichen, zowel op sportief als op bestuurlijk vlak. Na vijftien wedstrijden is FC Volendam met acht punten hekkensluiter en hoopt onder interim-coach Michael Dingsdag een resultaat te kunnen boeken. Iets waar het vorige week op bezoek bij Feyenoord nog dichtbij was, maar in de blessuretijd toch ten onder ging. In negen bezoeken aan SC Heerenveen in de Eredivisie, wist Volendam slechts twee keer een resultaat te boeken. De laatste keer was dit in 1997, toen het met 1-2 te sterk was in Friesland.

Na drie overwinningen op rij, moet SC Heerenveen vorige week met 2-0 buigen voor PSV. Zo staat het na vijftien wedstrijden met negentien punten op plek acht. Na zijn overstap naar Friesland gaat het Luuk Brouwers weer voor de wind, waar de middenvelder dit seizoen al goed is voor drie doelpunten en één assist.

Vermoedelijke afwezigen SC Heerenveen: -

Vermoedelijke afwezigen FC Volendam: Robin Maulun, (trainingsachterstand), Joey Antonioli, Koen Blommestijn, Xavier Mbuyamba (onbekende blessure), Luke Le Roux (hernia)

Almere City – Vitesse

Zondag 13 december, 12.15 uur
Yanmar Stadion, Almere
ESPN 2

Het bezoek van Vitesse aan Almere City is een primeur. De ploegen speelde in het betaald voetbal nog geen enkele keer tegen elkaar. Direct staat er bij de eerste ontmoeting veel op het spel. Waar de thuisploeg met dertien punten op plek zestien staat, zien we Vitesse met elf punten een plek lager staan. Almere verloor de laatste drie wedstrijden in de Eredivisie, waar Vitesse vorige week eindelijk weer eens een overwinning wist te boeken.

Met 'Edje-interim' aan het roer hoopt Vitesse de degradatieconcurrent pijn te kunnen doen, waar Almer City juist strijd om de degradatiezone in de laatste competitiewedstrijd achter zich te laten. Een wedstrijd waar met het oog op de winterstop dus veel op het spel staat.

Vermoedelijke afwezigen Almere City: Hamdi Akujobi (knieblessure), Faiz Mattoir (kruisbandblessure)

Vermoedelijke afwezigen Vitesse: Davy Pröpper, Thomas Buitink (gescheurde kruisbanden), Miliano Jonathans, Fodé Fofana (beiden knieblessures)

Heracles Almelo – Feyenoord

Zondag 13 december, 14.30 uur
Erve Asito, Almelo
ESPN 3

Na het ontslag van John Lammers staat er voor Heracles een bezoek van Feyenoord op het programma. De promovendus staat na vijftien wedstrijden met vijftien punten op plek veertien. Voor nummer twee Feyenoord wacht na de nederlaag tegen Celtic afgelopen woensdag nu een laatste competitiewedstrijd. In april 2022 won het nog met 1-4 op bezoek in Almelo, waar de laatste thuisoverwinning van Heracles op Feyenoord dateert uit februari 2015 (2-0). Van de 22 ontmoetingen in Almelo wist Feyenoord er dertien te winnen, waar het vier keer onderuit ging.

Met een bezoek van topschutter Santiago Gimenez staat er voor Michael Brouwer een lastige middag op het programma. De doelman is dan wel een van de sterkhouders bij Heracles, maar moest in zijn vijf laatste optredens dertien keer vissen. Voor Gimenez, die dit seizoen al goed is voor achttien doelpunten in vijftien wedstrijden, is de jacht op meer doelpunten dus geopend. In zijn drie laatste competitiewedstrijden was de Mexicaan goed voor vijf doelpunten.

Vermoedelijke afwezigen Heracles Almelo: Diego van Oorschot (gebroken been), Nikolai Laursen (kruisbandblessure), Navajo Bakboord (onbekende blessure), Jizz Hornkamp (enkelblessure)

Vermoedelijke afwezigen Feyenoord: Alireza Jahanbakhsh (hamstringblessure), Bart Nieuwkoop

Sparta – FC Twente

Zondag 13 december, 14.30 uur
Het Kasteel, Rotterdam
ESPN

Vorig seizoen streden de ploegen in de play-offs onderling nog om het laatste Europese ticket, waar FC Twente zich tot winnaar kroonde. In de Eredivisie eindigde beide wedstrijden in een gelijkspel, 1-1 en 3-3. Met een gelijk aantal punten als nummer twee AZ, beide op 33, hoopt Twente dit keer wel een overwinning te kunnen boeken op Sparta, waar de thuisploeg juist de plek binnen de top acht van de Eredivisie hoop te kunnen versterken. Na vijftien wedstrijden staan de Rotterdammers met 21 punten op plek zeven.

Van de 47 ontmoetingen tussen Sparta en FC Twente op Het Kasteel wist Twente zeventien keer een overwinning te boeken, waar Sparta zestien keer de drie punten in eigen huis wist te boeken. Wil Sparta dit wederom doen, dan moet het hopen dat clubtopscorer Joshua Kitolano (4) weer weet te scoren en hopen dat Sem Steijn met negen treffers ze niet pijn gaat doen. Daar staat wel tegen over dat uitblinker Nick Olij het Spartaanse doel verdedigt. Toch staat Twente er met slechts één nederlaag in de laatste tien duels goed voor.

Vermoedelijke afwezigen Sparta Rotterdam: Pelle Clement (knieblessure), Koki Saito (hamstringblessure)

Vermoedelijke afwezigen FC Twente: Michel Vlap (liesklachten), Naci Ünüvar

Ajax – PEC Zwolle

Zondag 13 december, 16.45 uur
Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
ESPN 2

Voor Ajax is de jacht op de top vier geopend. Onder leiding van John van ’t Schip knokte de club zich terug naar plek vijf, waar het nu met 24 punten staat. Sinds begin november hebben de Amsterdammers in de Eredivisie niet meer verloren en boekte het in zeven wedstrijden zes overwinningen. Steven Bergwijn en Brian Brobbey nemen hun club als clubtopscorers met zeven en zes doelpunten bij de hand. Tegen nummer elf PEC Zwolle hoopt Brobbey zijn aantal omhoog te kunnen krikken.

PEC Zwolle wist op bezoek in Amsterdam nog nooit te winnen. In 21 uitwedstrijden tegen Ajax ging het negentien keer ten onder en wist het twee keer gelijk te spelen. Tijdens het bezoek in december 2020 (4-0) en april 2022 (3-0) kreeg Ajax geen tegendoelpunt uit Zwolle. Deze maand won PEC nog met 0-5 van FC Volendam, maar ging daarna met 1-3 ten onder tegen NEC. Met vijf doelpunten is Ferdy Druijf clubtopscorer.

Eerder deze week stelde Ajax nog de tussenronde van de Conference League veilig, door in eigen huis met 3-1 van AEK Athene te winnen. Chuba Akpom was met twee doelpunten de grote man in Amsterdam, waar de man in vorm Kenneth Taylor voor de andere treffer zorgde.

Vermoedelijke afwezigen Ajax: Remko Pasveer, Branco van den Boomen (knieblessures), Amourricho van Axel Dongen, Silvano Vos, Jay Gorter (onbekende blessures), Sivert Mannsverk (voetblessure), Mika Godts (bovenbeenblessure), Anton Gaaei (blessure), Steven Bergwijn (onbekende blessure)

Vermoedelijke afwezigen PEC Zwolle: Samir Lagsir (knieblessure), Divaio Bobson en Divaio Bobson (beide een onbekende blessure)

AZ – PSV

Zondag 13 december, 20.00 uur
AFAS Stadion, Alkmaar
ESPN

Het toetje van deze speelronde zien we zondagavond, als AZ bezoek krijgt van de nog ongeslagen koploper PSV. Na vijftien wedstrijden staat de ploeg van Peter Bosz met de volle buit en lijkt het niet te stoppen. Afgelopen dinsdag speelde het nog met 1-1- gelijk in de Champions League, waar overwintering al een feit was. Voor AZ eindige het Europese avontuur afgelopen donderdag, na een nederlaag bij Legia Warschau dat met 2-0 te sterk was. De Alkmaarders staan dan wel met 33 punten op een gedeelde derde plaats, toch klinkt er onder de supporters veel kritiek op trainer Pascal Jansen.

Tijdens de laatste twee bezoeken van PSV moest AZ de meerdere erkennen in de Eindhovenaren, die met 1-2 en 0-3 de baas waren. De twee ontmoetingen daarvoor bleven de drie punten dankzij een 2-0 en 1-0 overwinning nog in Alkmaar. In 44 bezoeken aan AZ wist PSV twintig overwinningen te boeken, waar AZ vijftien keer de drie punten in huis hield.

Met achttien treffers hoopt Vangelis Pavlidis ook tegen PSV trefzeker te zijn. De spits scoorde in zijn laatste vier competitiewedstrijden vijf doelpunten, waar PSV-doelman Walter Benitez in vijftien wedstrijden slechts zes doelpunten moest incasseren. Het belooft dus een interessante strijd tussen de twee sterkhouders te gaan worden.

Vermoedelijke afwezigen AZ: Mees de Wit (voetblessure), Sem Westerveld (meniscusblessure), Mathew Ryan (jukbeenbreuk), Mayckel Lahdo (knieblessure)

Vermoedelijke afwezigen PSV: Noa Lang (terugslag), Armel Bella-Kotchap (schouderblessure)