Nieuws

Hoe is de vriendschap tussen de supporters van Legia Warschau en ADO ontstaan?

Hoe is de vriendschap tussen de supporters van Legia Warschau en ADO ontstaan?

14-12-2023 08:01 Laatste update: 16:52

De supporters van Legia Warschau zijn de laatste weken veel in het nieuws door hun confrontaties met fans van Europese clubs, waaronder die van AZ. De oplettende kijker zag tijdens de wedstrijd tussen AZ en Legia wat vlaggen van ADO Den Haag in het uitvak en dat komt omdat de supporters van de twee clubs bevriend zijn. Hoe is dit ontstaan? VoetbalNieuws.nl legt het je uit.

Legia-supporter Wojtek Wisinksi

De vriendschap tussen Legia en ADO is begonnen bij een Poolse supporter: Wojtek Wisinksi. Uit een onderzoek van VICE blijkt dat alles in de jaren tachtig is begonnen. Wisinksi is een inmiddels overleden fan van Legia. De Pool leed aan een sarcoïdose en had een auto-immuunziekte waardoor hij een groot deel van zijn leven in een rolstoel belandde. De fanatiek Legia-fan was benieuwd naar ruige clubs buiten de Poolse landsgrenzen en kwam uit bij het in die tijd nog hetende FC Den Haag. Wisinksi besloot een brief te schrijven aan Voetbal International waarin hij om meer informatie over de club vroeg.

"De brief was geschreven in gebrekkig Nederlands, vermengd met Pools", aldus John van Zweden, de voormalig eigenaar van Swansea City die in die tijd fan was van FC Den Haag, bij VICE. "Ik besloot een brief terug te schrijven en wat programmaboekjes op te sturen. Wojtek is daarna naar Den Haag gekomen. Toen heeft hij hier allemaal vrienden gekregen. Door die gasten onder elkaar is de vriendschapsband tussen Den Haag en Legia vreselijk snel uitgebreid."

Benefietwedstrijd in 2010

Sinds de brief van Wisinksi reizen fans van beide clubs in kleine groepen op en neer om wat meer van elkaars club te zien, maar het absolute hoogtepunt vindt plaats op 10 oktober 2010. In een benefietwedstrijd voor de zieke Wisinksi gaan 500 fans van ADO op bezoek in Polen. Het evenement waarvan de reden zo triest is mondt uit in een waar voetbalfeest. Alles en iedereen wat ADO ademt en in Polen aanwezig is leeft als een god in Warschau. 

"We zaten om een uur of vier ‘s nachts met een groep ADO- en Legia-supporters in een nachtclub in Warschau, kwam opeens de hele selectie van ADO binnenlopen", vervolgt Van Zweden. "Wesley Verhoek was helemaal uit z’n panty. Dmitry Bulykin was onze topspits uit Rusland. Hij liep met twee flessen wodka in zijn handen. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt", besluit Van Zweden, die de volgende dag tussen de vijftienduizend supporters in het stadion zit. Samen zingen ze het befaamde voetbalnummer You’ll Never Walk Alone.

Legia Warschau - AZ

Op donderdag 14 december staat het allesbeslissende treffen tussen Legia en AZ op de planning in de groepsfase van de Conference League. Mochten de Alkmaarders winnen, dan overwinteren ze in Europa. Bij elke andere uitkomst is dit het geval voor de Polen.

Buiten dat dit treffen om sportieve redenen onder flinke hoogspanning staat, is dat ook buiten de lijnen zo. Na afloop van het eerdere treffen van dit jaar tussen de twee clubs liep het aardig uit de klauwen in het AFAS Stadion. Radovan Pankov, een speler van Legia, wordt bijvoorbeeld vervolgd door het OM in Nederland. Hij zou een beveiliger hebben mishandeld.