Nieuws

Saint-Étienne degradeert na achttien jaar uit de Ligue 1: chaos in het stadion

Saint-Étienne degradeert na achttien jaar uit de Ligue 1: chaos in het stadion

29-05-2022 23:24

AS Saint-Étienne, gedeeld recordkampioen in Frankrijk, is gedegradeerd uit de Ligue 1. De groen-witten dolven het onderspit tegen Ligue 2-club AJ Auxerre na penalty’s. Net als bij ADO Den Haag-Excelsior, ontstonden er rellen en flinke ongeregeldheden in het stadion.

Een tweeluik tussen beide clubs moest bepalen wie er volgend jaar in de hoogst genoteerde divisie zou gaan spelen. Na een 1-1 bij Auxerre, eindigde de wedstrijd van zondag in dezelfde stand. In de 51e minuut kwam Auxerre brutaal op voorsprong na een prachtige kopbal van Hamza Sakhi, die menig Nederlander aan hét doelpunt van Robin van Persie doet denken. Een kwartier voor tijd schoot Mahdi Camara de Ligue-1 club weer langszij.

Na strafschoppen was het Auxerre dat mocht juichen. Alle penaltys gingen er in, op die van Ryad Boudebouz van Saint-Étienne na. De degradant speelde sinds 2004 in de Ligue 1, maar moet het nu weer op een ander niveau proberen. De aanhang van de Fransen was niet tot bedaren te brengen, aangezien er een heuse veldbestorming ontstond. Wat volgde was een reeks ongeregeldheden, waarbij veel vuurwerk werd afgestoken.

Dat doet de lezer waarschijnlijk denken aan de taferelen in Den Haag van afgelopen zondag. Na het misgrijpen van promotie naar de Eredivisie stormde de Haagse fans het veld op, die besloten om het uitvak gewelddadig onder handen te nemen.